Proiect: Gratuitate pe tren elevilor şi studenţilor care votează la alegerile parlamentare


tren-pe-sineConform unui proiect de OUG, Ministerul Transporturilor vrea să ofere transport gratuit pe calea ferată elevilor şi studenţilor care vor să voteze la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Impactul bugetar al acestei măsuri este evaluat la 22,5 milioane lei (5 milioane euro), luând în considerare faptul că aproximativ 50% din studenţi vor efectua călătoria dus-întors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei.

La moment, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de circa 520.000 studenţi. MT intenţionează să ia această măsură în condiţiile în care alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Astfel, scopul documentului îl constituie crearea cadrului legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus – întors, din localitatea unde elevii sau studenţii se află la studii şi până în localitatea de domiciliu.

Măsura vizează biletele pentru trenuri regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 10-11 decembrie 2016.

Ministerul Transporturilor precizează că eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale staţiilor se va face pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus, cât şi pentru întors.

Prin urmare, operatorii de transport feroviari care asigură în perioada 10 -11 decembrie 2016 transportul elevilor şi studenţilor cu drept de vot vor putea recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.