Normele de aplicare a legii impozitului forfetar întârzie să apară


turism
Reprezentanţii patronatelor din turism sunt de părere că Autoritatea Naţională pentru Turism nu este interesată în elaborarea normelor de aplicare a legii impozitului forfetar, deşi aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial şi ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

“Din informaţiile noastre, nu se lucrează la normele de aplicare a acestei legi. Până în prezent, nu am fost contactaţi nici de Ministerul Finanţelor, nici de Autoritatea Naţională pentru Turism, pentru a ni se cere părerea în privinţa normelor de aplicare a legii privind impozitul forfetar”, a spus Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Pe când, MF tinde să îi contrazică declarând că “se lucrează la aceste norme la Ministerul Economiei şi la cel de Finanţe” şi “sperăm să fie gata, şi aprobate, până la sfârşitul anului”.

Totodată, conform surselor din industria turistică, aceste întârzieri au la bază mai multe motive ca: “multinaţionalele se opun introducerii acestei legi”, dar şi “nici cei de la Fisc nu doresc să renunţe atât de uşor la controale şi amenzi, cu toate că ar încasa banii mai uşor la buget” si că “alegerile au schimbat priorităţile” în instituţiile publice.

Între timp, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), este de părere că implementarea impozitului forfetar va simplifica lucrurile.

“Impozitul se va baza pe criterii materiale, concrete: numărul locurilor de cazare sau suprafaţa restaurantului. Pentru buget va fi bine, fiindcă se vor strânge mai mulţi bani, iar pentru contribuabili va scădea numărul controalelor, situaţia simplificându-se”.