Care sunt condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească locaţiile secţiilor de votare?


descarcarealAlegerile parlamentare se aproprie cu paşi repezi din acest motiv se pun la punct toate detaliile ca alegerile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii iar prevederile legislative în materie să fie întru totul respectate.

O noutate legislativă în domeniu este reprezentată de Hotărârea nr. 44/2016 privind setul de condiţii minimale pe care trebuie să le îndeplinească locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, publicată în Monitorul Oficial nr. 915/2016.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească secţiile de votare?

Sediile secţiilor de votare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aparţină, de regulă, domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ – teritoriale;
  •  să dispună de dotările prevăzute de legislaţia în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor, precum şi de planul de evacuare în caz de urgenţă;
  •  să fie racordate la reţelele de utilităţi publice de energie electrică, apă şi canalizare, precum şi la reţelele de telecomunicaţii şi internet;
  •  să beneficieze de surse secundare de energie electrică;
  • să dispună de cel puţin un grup sanitar igienizat, aerisit şi accesibil;
  • să beneficieze de echipamente şi instalaţii în stare de funcţionare;
  • să permită afluirea şi defluirea corespunzătoare a alegătorilor;
  • să faciliteze asigurarea măsurilor de pază, de protecţie şi securitate;
  • să dispună de spaţii utile suficiente pentru asigurarea controlului accesului alegătorilor în localurile de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Menţionăm că sediile secţiilor de votare nu pot fi stabilite în unităţile de asistenţă medicală cu paturi, respectiv în unităţi de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate.

La fiecare 300 de alegători arondaţi la o secţie de votare se asigură câte o cabină de vot, dar, de regulă, nu mai mult de 5 cabine de vot. Iar fiecare secţie de votare trebuie să dispună de urne distincte pentru fiecare tip de scrutin, precum şi de o urnă specială, care se etichetează corespunzător. Estimarea numărului necesar de urne de vot se face după numărul alegătorilor arondaţi la secţia de votare respectivă şi numărul de pagini ale buletinelor de vot.

Cabina de vot şi urna de vot trebuie să aibă o anumită structură

Cabina de vot este definită ca fiind o structură având forma unui paralelipiped dreptunghic, în interiorul căreia se află o poliţă ce asigură suportul necesar aplicării ştampilei cu menţiunea “VOTAT” pe buletinul de vot. Forma obişnuită a cabinei formează un U a cărei deschidere permite accesul alegătorului în spaţiul de votare.

Potrivit ştirilor juridice, urna de vot este un recipient prevăzut cu o fantă pentru introducerea buletinelor de vot. Aceasta poate fi alcătuită dintr-un singur corp care se închide în partea superioară cu un capac sau demontabilă, al cărei schelet se obţine din îmbinarea unor elemente independente, ori chiar pliabilă, ale cărei construcţie şi materiale permit plierea.

Astfel toate detaliile fiind stabilite nu ne rămâne decât să le urăm succes candidaţilor cu speranţa că noul legislativ ne va reprezenta cu responsabilitate şi că interesul cetăţeanului va prima.