Transferul Muzeului Mineritului Aurifer din Roșia Montană în administrarea Ministerului Culturii


muzeuMinisterul Culturii (MC) a inițiat un parteneriat cu Ministerul Economiei (MECRMA) în vederea transferului în domeniul public și în administrarea MC a Muzeului Mineritului Aurifer din Roșia Montană și a Muzeului Aurului din Brad, astfel încât colecțiile și vestigiile celor două muzee să fie protejate optim și pe termen lung.

Acest fapt este o acțiune prioritară, având scopul să asigure protejarea patrimoniului excepțional al muzeului — atât expoziția subterană, alcătuită din galerii și alte elemente ale exploatării romane, cât și expoziția supraterană, alcătuită din instalații de exploatare, piese epigrafice romane sau moderne și clădirile valoroase din perioada secolelor XVIII — XIX.

Astfel, transferul muzeului în patrimoniul Ministerului Culturii urmărește relansarea acestuia ca punct de atracție principal al Roșiei Montane, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă şi creșterea numărului de turiști.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a informat că situl Roșia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, adăugând că acesta este un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.