Ordonanţă care modifică regulile în cinematografie


televiziuneMinistrul Culturii, Corina Şuteu, pregăteşte o nouă ordonanţă care să modifice legea cinematografiei. Conform actului normativ, cresc obligaţiile pentru televiziunile care difuzează filme, dar şi pentru sălile de cinema.

Astfel, potrivit documentului transmis spre avizare la ministere, modificările aduse prevăd ca televiziunile care difuzează filme să “asigure anual minimum 10% din spaţiul destinat acestora pentru difuzarea de filme româneşti şi/sau europene, din care cel puţin 50% la orele de maximă audienţă şi cel puţin 50% realizate conform prevederilor prezentei ordonanţe”. Procentul s-a majorat cu 8%, în condiţiile în care la moment obligaţia de difuzare a filmelor româneşti este de minimum 2%.

În prezent, exploatanţii de săli şi de grădini de cinematograf au obligaţia de a asigura cel puţin 5% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti şi doar 1% la orele de maximă audienţă. Potrivit prevederilor actului normativ care ar urma să schimbe regulile în cinematografie, pentru operatorii sălilor de cinema care nu difuzează cele 15% în fiecare an, contribuţia la Fond va fi de 8% din încasări.

Referitor la Centrul Naţional al Cinematografiei, acesta va fi reorganizat, iar ordonanţa înfiinţează un Consiliu Consultativ, “organism cu rol consultativ alcătuit din specialişti din domeniul cinematografiei”.

De asemenea, o modificare importantă este cea legată de Arhiva Naţională de Filme. Aceasta ar urma să fie mutată din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei, în subordinea Ministerului Culturii.

Documentul Corinei Şuteu modifică 78% din articolele din Legea Cinematografiei, însă fără a exista un studiu de impact sau o consultare publică, lucru sesizat de oamenii din cinematografie şi în celelalte 3 proiecte de ordonanţă.