Legea etichetării laptelui proaspăt rămâne suspendată între instituţiile statului


lapte-1363017006La aproape 3 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial, Legea nr. 88/2016 care va introduce obligativitatea menţionării pe eticheta laptelui proaspăt ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă se plimbă încă între instituţii.

Comisia Europeană a cerut clarificări suplimentare față de unele prevederi din lege, indicând că o bună argumentație față de măsurile impuse este necesar să însoțească textul legii la momentul notificării.

Măsurile suplimentare obligatorii pentru etichetare” intră sub prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Potrivit aceluiași act normativ, notificarea ar fi trebuit făcută anterior adoptării, pentru a acorda timp CE si statelor membre să evalueze și să exprime un punct de vedere”, au precizat oficiali ai Ministerul Economiei.

Astfel, legea privind etichetarea suplimentară a laptelui proaspăt instituie obligativitatea de a menţiona pe etichetă:

– ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum;
– avertizarea cuprinzând sintagma “Conţine lapte praf în proporţie de . . . . . . . . . .%”.

Totodată, actul normativ prevede că:

– dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea “Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care utilizează în proporţie de 100% ca materie primă laptele crud provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf;
– dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea “Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care utilizează în proporţie de 100% lapte crud ca materie primă provenit din fermele din România.