Raport favorabil la OUG 60/2016 care prevede prime pentru angajaţii dispuşi să-şi schimbe domiciliul


SomerComisia de muncă din Senat a dat aviz favorabil la OUG 60/2016 care stabileşte noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, printre care o primă de instalare de 12.500 dacă hotărăsc să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri.

Actul normativ a fost adoptat de Executiv la finele lunii septembrie.

Astfel, pachetul de măsuri aduce modificări importante în legislaţia existentă pentru punerea în practică a măsurilor din Pachetul Anti-sărăcie, lansat de premierul Dacian Cioloş în februarie 2016.

Prin modificările legislative, este inclusă în rândul beneficiarilor de măsuri active de ocupare, categoria tinerilor care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională.

O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare este cea a şomerilor de lungă durată, totodată un grup vulnerabil puţin sprijinit până în prezent.

Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei.

Conform OUG, şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni vor primi o primă de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă.

De asemenea, actul normativ care completează şi modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă majorează şi cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor.

Principalele propuneri de modificare şi completare se referă la introducerea, în cadrul serviciilor de informare şi consiliere profesională, a procedurii de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piaţa muncii: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil.