Românii își pot accesa dosarul electronic de sănătate! În ce condiții?


dosar-electronic-de-sanatate
Oamenii au devenit dependenți de tehnologie, de internet, de calculator, astfel încât atunci când sunt lipsiți de aceste elemente pare că nu știu ce să facă. Este adevărat că tehnologia îți poate ușura considerabil viața, dar, de multe ori, te poate aduce în situația de blocaj. O astfel de situație s-a petrecut de multe ori cu cardul de sănătate care nu a putut fi utilizat din pricina problemelor existente la sistemul informatic care îl gestionează. Consecința? Medicii nu au putut elibera rețete, pacienții să își achiziționeze medicamente sau să beneficieze de servicii medicale.

De fiecare dată ne propunem țeluri înalte, astfel încât acum s-a decis implementarea posibilității ca pacientul să își poată consulta propriul dosar de sănătate care este încărcat pe o platformă. Acest dosar electronic de sănătate cuprinde date adunate de la toți furnizorii de servicii medicale cu care asiguratul a avut contact. Este o inițiativă bună, dar, puțin fezabilă și accesibilă tuturor românilor. Câți dintre români au calculator și acces la internet sau se pot folosi de beneficiile tehnologiei pentru a-și consulta dosarul de sănătate în format electronic?

La desele probleme pe care buclucașul card de sănătate le face aproape de fiecare dată când mergi la medicul de familie, pentru că sistemul informatic este blocat sau merge cu viteza melcului, cred că, pentru a ne putea bucura de consultarea propriului dosar de sănătate cu ajutorul tehnologiei, ar trebui să se ia niște măsuri în acest sens care să ne ușureze viața, nu să ne-o complice!

Modul în care sunt încărcate datele medicale, cum va putea fi activat acest dosar de sănătate și apoi modul în care ar putea fi accesat de fiecare dintre noi, sunt descrise în Ordinul Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 806 din 13 octombrie 2016 și este în vigoare de la 12 noiembrie 2016.

 Cine va putea utiliza DES?

Știrile juridice prevăd că pot utiliza acest sistem medicii care își desfășoară activitate într-o formă legală la furnizorii de servicii medicale aflați sau nu într-o relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, toți pacienții și reprezentanții legali ai acestora și persoanele desemnate de CNAS și MS cu atribuții în realizarea de statistici și rapoarte pe baza datelor depersonalizate din sistemul DES.

Furnizorii de sisteme medicale care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate utilizează sistemul DES și sunt înrolați în platforma informatică din asigurările de sănătate. Cei care nu se află în relații contractuale și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală la acești furnizori medicali, pentru a utiliza DES au obligația de a se înrola pe platforma informatică din asigurările de sănătate, sens în care vor depune o cerere la sediul casei de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care lucrează.

Trimiterea datelor în sistemul DES

Datele și informațiile se certifică prin semnătura electronică de medicul curant și se transmit în sistemul DES. Datele medicale care nu pot fi transmise on-line vor fi salvate local în aplicațiile informatice utilizate de furnizorii de servicii medicale și se transmit ulterior.

Datele și informațiile medicale transmise din eroare în sistemul DES și constatate de medicul care le-a transmis sau de către pacient se modifică și se anulează doar de către medicul autentificat care le-a transmis.

Noutățile legislative prevăd că dosarul electronic de sănătate conține date și informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților, aceștia fiind proprietarii acestor date. Datele și informațiile din DES sunt împărțite în modulul Sumar de urgență care este accesibil tuturor medicilor doar în vederea realizării actului medical fără să fie necesar acordul pacientului și modulul Istoric medical, Antecedente declarate de pacient, Documente medicale și modulul Date personale care sunt accesibile medicilor doar cu acordul pacienților.

Cum poate fi accesat DES de către pacient?

Știrile juridice prevăd că pacientul își poate accesa dosarul doar după autentificare și doar prin intermediul portalului DES. Pacientul se poate autentifica după ce i se generează de către medic o matrice de securitate sub forma unui tabel compus din 8 linii și 8 coloane.

Pe baza actului de identitate, medicul eliberează pacientului această matrice și o activează. După primirea matricei de securitate, pacientul poate accesa portalul DES în maximum 3 zile calendaristice pentru a-și defini parola, în caz contrar matricea se dezactivează și este necesară o nouă generare a acesteia. Parola de acces este personalizată pentru fiecare pacient fiind strict confidențială, un element de securitate cunoscut doar de pacient și se folosește în cadrul DES atât pentru cardul național de asigurări de sănătate, cât și pentru matricea de securitate. Rețineți că numărul de matrici care poate fi generat pentru un pacient nu este limitat.

Autentificarea pacientului are loc prin utilizarea cardului național de sănătate și a codului PIN și prin parola de acces sau prin utilizarea matricei de securitate și a parolei de acces. După autentificare pacientul poate să acceseze datele din propriul dosar electronic de sănătate, poate acorda sau retrage dreptul de acces al medicilor la acesta și poate adăuga date și informații doar în modulul Antecedente declarate de pacient.