Proiect: Organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social


images-53Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a supus spre consultare publică Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social European.

Guvernul României își propune ca prin prezentul act normativ să îmbunătățească atât procedurile de desemnare a membrilor în Consiliul Economic și Social cât și modalitatea de funcționare a principalelor structuri ale acestui organism cu rol consultativ:

1. Clarificarea scopului CES, în sensul includerii modificării structurii şi organizării Consiliului Economic şi Social astfel încât acesta să devină dintr-o structură tripartită de dialog social la nivel naţional, o structură de dialog civic, similară Comitetului Economic şi Social European.
2. Includerea unor principii clar determinate referitoare la procedura de desemnare a reprezentanților sindicatelor, patronatelor și organizațiilor societății civile în CES.
3. Detalierea procedurii de desemnare a reprezentanțior organizațiilor societății civile în CES.
4. Clarificarea procedurii de validare a noilor membri.
5. Revizuirea atribuțiilor Plenului, Biroului executiv, Comisiilor permanente și temporare, precum și ale Secretariatului tehnic.
6. Includerea unor prevederi clare referitoare la procedura de desemnare a reprezentanților sindicatelor, patronatelor și organizațiilor societății civile în CES.
7. Detalierea procedurii de desemnare a reprezentanților altor organizații ale societății civile în Comitetul Economic şi Social European.

Îmbunătățirea funcționării principalului organism cu rol consultativ prevăzut în Constituția României, va conduce la întărirea cadrului în care se realizează consultarea societății pe marginea actelor normative promovate de către Guvern și Parlament.