Apelul pentru Programul “Diaspora Start-up”, deschis


descarcare-73Ministerul Fondurilor Europene (MFE), împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a deschis apelul pentru Programul “Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro, iar propunerile de proiecte pot fi depuse până la 29 noiembrie, ora 16:00.

Finanțarea este asigurată din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.

În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de max. 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.

În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili care vor să își înființeze o companie pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro și pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat.

Astfel, schema de antreprenoriat își propune să creeze oportunități de reîntoarcere în România pentru cetățenii stabiliți în străinătate și să valorifice abilitățile dobândite de aceștia (antreprenoriale și/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în țară.

Diaspora Start-up face parte din Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Prioritatea de investiții 8iii – Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.