Bătălie pentru patrimoniul sindical


senat
Un proiect de lege referitor la un patrimoniu de sute de milioane de euro
, se află în procesul dezbaterilor a deputaţilor. Deşi iniţiativa a fost depusă în Senat în 2009 de Mircea Geoană, şi se referă la patrimoniul sindical, a reapărut înainte de alegerile parlamentare. Dacă se aprobă proiectul de lege, atunci sindicatele ar intra în posesia unui patrimoniu evaluat între jumătate de miliard şi un miliard de euro.

Suntem singura ţară din fostul bloc comunist în care, după schimbarea regimului politic, nu s-a găsit o soluţie legislativă, o soluţie corectă pentru translatarea patrimoniului sindical către noile entităţi create“. a declarat Dumitru Costin, preşedinte BNS. Pentru preluarea imobilelor sindicatelor comuniste ar trebui să apară o nouă entitate, Uniunea Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical.

În discuţia referitoare patrimoniului ar intra 17 baze de tratament balnear şi de odihnă, 37 de case de cultură, terenuri şi baze sportive şi mii de hectare de teren. Mai mult, în 1989, în conturile sindicatelor se aflau aproape 5 milioane de lei şi aproape 3 milioane de dolari.