Persoanele care nu vor primi răspuns la reclamațiile privind furnizarea de gaze, au dreptul la despăgubiri


energie-gazeOrdinul ANRE nr. 162/2015 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 919 din 11 decembrie 2015 şi a intrat în vigoare la 1 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, orice persoană care adresează operatorului de gaze cereri, sesizări sau reclamaţii cu privire la distribuţia gazelor naturale are dreptul la despăgubiri băneşti, în cazul în care nu primește un răspuns în termenele legale stabilite de ANRE.

Astfel, în funcţie de motivul cererii, despăgubirile sunt fixe, în cuantum de 10 sau 20 de lei, plus câte 1, 2 sau 5 lei pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

Plata despăgubirilor datorate se face la cererea solicitantului, în 30 de zile de la înregistrarea acesteia. Solicitarea de plată poate fi depusă în cel mult 60 de zile de la data la care obligaţiile operatorului de gaze devin scadente. Nerespectarea termenului de plată a despăgubirilor duce la dublarea sau chiar triplarea sumei datorate, în funcţie de întârzierea operatorului de gaze.