Prime de instalare pentru şomeri


somaj
Guvernul a adoptat în şedinţa din 28 septembrie, o ordonanţă de urgenţă care cuprinde o serie de măsuri pentru combaterea şomajului
şi stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile. Dacă aceştia decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a se angaja, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, iar dacă se vor muta împreună cu familia vor primi 15.500 de lei, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă au fost adoptate de Guvern, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar şi românii din diaspora. Noul pachet reprezintă concretizarea demersurilor, asumate la începutul mandatului, prin care fonduri europene şi cele de la bugetul de stat sunt îmbinate şi direcţionate, în mod coerent, pentru susţinerea măsurilor active de ocupare. Practic, aceste măsuri au fost regândite şi includ mai multe categorii de beneficiari, astfel încât să aibă efecte reale în piaţă“, a precizat Executivul.

Finanţarea acestor măsuri se va face din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj.  Primele de instalare se vor acorda în două tranşe: prima va fi egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării şi cealaltă tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prevederile adoptate încurajează atât persoanele neocupate, cât şi angajatorii prin diferite forme de stimulare a creării de noi locuri de muncă. Pachetul de măsuri modifică în legislaţia existentă pentru aplicarea măsurilor din Pachetul Anti-sărăcie, care a fost lansat de premierul Dacian Cioloş.

,