Nu folosești mașina? Poți suspenda RCA-ul!


rca
Toți cei care sunt fericiți posesori de mașini au înțeles că Cu carnetul și mașina/Vin necazuri cu duzina;/Bucurii doar două ai:/Când o iei și când o dai!” (Otilia Morțun). Bucuria de a avea mașină vine la pachet cu o serie de costuri care, de cele mai multe ori, nu sunt deloc de neglijat. Asigurarea obligatorie a mașinii poate atinge cote alarmante pentru tinerii șoferi, însă „obrazul subțire cu cheltuială se ține.”

Cunoscând apetența românilor pentru mașini scumpe și faptul că, pentru o anumită categorie, etalarea bolidului pe străzi înseamnă etalarea unui statut social, legiuitorul a lăsat ca prețul RCA-ului să urce până când a ajuns să usture buzunarele românilor.

Modul în care se va achita RCA-ul, posibilitatea compensării directe a daunelor în cazul accidentelor auto și  riscurile pe care RCA-ul le va acoperi sunt prezentate în OUG  nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie. Prevederile sale se aplică de la publicare cu excepția dispozițiilor referitoare la sancțiuni și contravenții care intră în vigoare în 10 zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial 723 din 19 septembrie 2016.

Perioada de încheiere a RCA-ului și plata în rate

Știrile juridice prevăd că, în funcție de opțiunea asiguratului, contractul RCA se încheie pe o durată cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună. Noutățile legislative au stabilit că acesta se poate încheia pe o durată mai mică de o lună pentru vehiculele înmatriculate în alte state membre pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății și pentru cele destinate exportului pe o perioadă de maximum 30 de zile.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform înțelegerii dintre asigurat și asigurătorul RCA. Rețineți că acest contract RCA produce efecte și dacă rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat și asigurătorul RCA dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. În plus, contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate.

Posibilitatea menținerii clasei bonus/malus

În cazul în care informațiile furnizate de asigurat nu sunt reale la momentul încheierii contractului RCA, prima de asigurare poate fi recalculată și modificată de asigurătorul RCA după notificarea prealabilă a asiguratului și exprimarea acordului acestuia. Dacă asiguratul nu își exprimă acordul cu privire la modificarea condițiilor contractuale, acesta poate denunța contractul RCA în 20 de zile de la momentul primirii notificării.

Noutățile legislative prevăd că pentru menținerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA părțile au posibilitatea să stabilească răscumpărarea. Conform acesteia asiguratul va suporta contravaloarea despăgubirii corespunzătoare evenimentului și va compensa asigurătorului RCA cuantumul acesteia după ce acesta achită despăgubirea către cel prejudiciat.

Posibilitatea suspendării RCA-ului

O noutate absolută o reprezintă posibilitatea asiguratului de a solicita suspendarea RCA-ului pe perioada suspendării dreptului de circulație a vehiculului și pe perioada imobilizării mașinii. Rețineți că pe toată perioada suspendării RCA-ului, asiguratul are obligația de a imobiliza vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public, pentru a nu avea potențial generator de daune. Procedura va fi stabilită ulterior.

Asigurarea RCA multiplă

Există situații în care pentru același vehicul existau la data producerii accidentului mai multe contracte RCA valabile, sens în care despăgubirea va fi suportată în părți egale de toți asigurătorii RCA. Despăgubirea integrală va fi achitată integral de asigurătorul RCA la care s-a adresat cel prejudiciat. Ulterior, asigurătorul RCA se va îndrepta împotriva celorlalți asigurători RCA pentru a recupera partea de despăgubire pe care a achitat-o în numele lor.

Rețineți că asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători și poate opta pentru menținerea în vigoare a unui singur contract RCA. Dreptul de opțiune se exercită o singură dată într-un an calendaristic și poate opta pentru rezilierea contractelor începând cu data de intrare în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat.

Riscurile acoperite de RCA

Se vor acorda despăgubiri dacă accidentul s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA. Știrile juridice prevăd că asigurătorul RCA va acorda despăgubiri în bani pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pentru prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză.

Asigurătorul RCA va achita despăgubiri pentru prejudiciul reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară  a vehiculului pe baza opțiunii persoanei prejudiciate, va suporta cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cele aferente în cazul soluționării alternative a litigiului dacă soluția este favorabilă persoanei prejudiciate, precum și cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat aparținând terțului păgubit, de la locul accidentului la centrul de constatare daune sau la unitatea reparatoare aleasă de păgubit în vederea reparării mașinii.

Compensarea directă între asigurătorii RCA

Noutățile legislative prevăd că persoana prejudiciată  poate obține repararea prejudiciului de la propriul asigurător RCA pe baza compensării directe. Asigurătorul RCA al celui prejudiciat va recupera contravaloarea daunei de la asigurătorul RCA al celui vinovat de producerea prejudiciului.

Pentru a opera compensarea directă sunt necesare anumite condiții ce trebuie să fie îndeplinite cumulativ: accidentul să fie produs pe teritoriul României, mașinile implicate să fie înmatriculate în România, prejudiciile să fie produse exclusiv vehiculelor, ambele vehicule implicate în accident să aibă RCA valabil și prejudiciile să excludă vătămările corporale.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea?

Dacă asigurătorul RCA nu achită la termen despăgubirile datorate din asigurarea RCA către cei prejudiciați sau către asigurați, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 1.000.000 lei.

Dacă cei care dețin mașini nu încheie asigurarea RCA sau nu imobilizează mașina într-un spațiu privat pe durata suspendării RCA, pot scoate din buzunar sume de la 1.000 la 2.000 lei și riscă reținerea certificatului de înmatriculare până când încheie RCA-ul.

Sancțiunile contravenționale aplicate asigurătorilor RCA constau în interzicerea temporară sau definitivă, totală sau parțială de a exercita activitatea de asigurare pentru RCA sau retragerea autorizației de funcționare.

Intermediarii în asigurări care încalcă prevederile legale riscă interzicerea temporară sau definitivă a activității de intermediere în asigurări sau retragerea autorizației.

Încă o lună și aflăm!

Mai avem de așteptat încă o lună începând cu data intrării în vigoare a prezentei OUG pentru ca ASF să stabilească tarifele de primă pe categorii de vehicule care vor fi aplicate de către societățile de asigurare RCA.

Cu sau fără aceste modificări un lucru va rămâne la fel: „societățile de asigurare asigură propriul avantaj, asiguratul fiind un simplu plătitor.”  (Constantin Enescu)