Se preconizează o creştere a cererii de credite ca efect a Legii dării în plată


images-77Mult discutata Lege nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, publicată în Monitorul Oficial nr. 330/2016, pare să aducă mai multe beneficii în favoarea cumpărătorilor.  Potrivit unui studiu realizat, unele băncile se aşteaptă ca Legea dării în plată să ducă la o scădere moderată a preţurilor la locuinţe în timp ce altele estimează o ieftinire semnificativă a locuinţelor.

Iar ca urmare a ieftinirii preconizate va creşte cererea de credite. Astfel, Instituțiile de credit sunt interesate să susțină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creştere ușoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă și, în același timp, preconizează relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informației, Agricultura, Telecomunicații, Sănătate și pe segmentul IMM-urilor. Asociaţia Română a Băncilor depune eforturi pentru eliminarea barierelor în desfășurarea activității bancare, astfel încât sectorul bancar să fie și mai în măsură să-și sprijine clienții.

Potrivit ştirilor juridice, sistemul bancar românesc şi-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluţiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menţinerea rezilienţei acestuia şi atrag atenţia asupra potenţialelor riscuri induse de o legislaţie care se abate de la abordarea europeană.

Aşteptările bancherilor privind evoluţia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Băncile se aşteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcţii, dar să se relaxeze în IT, sănătate şi pe segmentul IMM-urilor.

Mai mult, aşteptările pentru evoluţia afacerilor în retail sunt afectate de Legea privind darea în plată, doar 60% aşteptându-se la o evoluţie bună faţă de peste 80% în 2015. Astfel, băncile prevăd o evoluţie similară cu cea din 2015 a cererii pentru creditele de consum şi economisire, dar sunt pesimiste în privinţa cererii de credite imobiliare şi ipotecare, 40% din bancheri aşteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare faţă de 5% în 2015.

O evoluţie similară a avut loc în privinţa politicilor de creditare, unde se înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare/ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare faţă de 17% anul anterior. Această evoluţie a apetitului băncilor în privinţa creditelor imobiliare/ipotecare este în linie cu aşteptările băncilor privind evoluţia preţurilor locuinţelor, 95% dintre bănci aşteptându-se ca Legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

În concluzie se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar multe dintre bănci la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare băncile anticipează creșterea cererii de creditare pentru clienți – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenței și modul de aplicare al legislației descurajează creditarea.

Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătățească contribuind astfel la capitalizarea acestora și implicit la creșterea apetitului de creditare.