Proiect: Completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră


gaz
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin privind completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1559/2016.

Baza legală a proiectului de ordin supus aprobării o constituie prevederile art. 13 alin. (4) din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora “(4) Categoriile de beneficiari şi metodologia de finanţare care prevede analiza, selectarea, aprobarea, implementarea proiectelor şi/sau programelor pentru protecţia mediului prevăzute la alin. (1) lit. a) – l), n), q) – s), u), w) – z) se stabilesc prin ghidul de finanţare aferent fiecărui program sau proiect, care se elaborează de Administraţia Fondului pentru Mediu şi se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

În urma dezbaterilor s-a considerat oportună menţinerea art. 23 punctul k), precum şi introducerea unui/unor alt/alte documente care să certifice recepţia şi punerea în funcţiune a obiectivului finanţat.

De asemenea, la propunerea Direcţiei Implementare Proiecte, referitor la art. 12 punctul 4, s-a considerat oportună menţinerea articolului respectiv, cu condiţia adăugării unui alt document suplimentar la art. 23 din Ghid, respectiv declaraţie pe propria răspundere care să specifice valoarea profitului aferent montajului din factura aferentă acestuia, în situaţiile în care acesta nu este evidenţiat prin situaţii de lucrări.