Suplimentarea investițiilor pentru crearea locurilor de muncă


Euro

Pentru crearea locurilor de muncă și creșterea investiţiilor, Comisia Europenă a discutat despre extinderea, majorarea și consolidarea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa.

Astfel se propune un nou Plan european de investiții externe (European External Investment Plan – EIP) pentru încurajarea investițiilor în Africa și în vecinătatea UE.

În ceea ce privește FEIS, Comisia a prezentat propuneri privind prelungirea juridică a perioadei inițiale de la 3 ani (2015-2018) la 5 ani, precum și modificarea obiectivului de investiții de la 315 la cel puțin 500 miliarde euro. Fondul va pune accentul pe finanțarea mai multor proiecte sustenabile și transfrontaliere pentru implementarea obiectivelor ambițioase din acordul COP21. De asemenea, se va avea în vedere sporirea gradului de transparență, furnizarea de asistență pentru mărirea acoperirii geografice și facilitarea combinării cu alte surse de finanțare. Se urmărește și potențarea componentei pentru IMM-uri, precum și consolidarea dimensiunii sociale.