Cum se obține autorizația de securitate la incendiu? Cine trebuie să o obțină și care este termenul limită?


incendiu
A fost nevoie de o tragedie și de moartea unor tineri ca să ne dăm seama cât de vulnerabili suntem în materie de respectare a prevederilor privind prevenția incendiilor. Nu avem nici o bază legislativă prea clară, interesul celor care verifică localurile și spațiile frecventate de multe persoane este scăzut și, de la nepăsarea autorităților până la ignoranța celor care au sfidat dispozițiile legale, nu a mai fost decât un pas.

Legiuitorul a decis să stabilească ce firme au obligația obținerii unor avize speciale, până când o pot face și care este modalitatea obținerii acestora. În Monitorul Oficial 675 din 1 septembrie 2016 a fost publicat Ordinul MAI 129/2016 pentru aprobarea normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă. Dispozițiile se aplică de la data publicării.

Un scurt istoric

În noiembrie 2015 autoritățile au decis ca toate construcțiile și amenajările care funcționează fără a deține o autorizație de securitate la incendiu aveau obligația de a o obține până la 31 decembrie 2015. Având în vedere numărul mare de cereri, s-a decis în august 2016 ca acest termen să fie prelungit până la 30 iunie 2017, dată până la care este obligatorie obținerea acesteia. Rețineți că până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investițiilor.

Astfel, de la 1 iulie 2017, lipsa avizelor și/sau a autorizațiilor va constitui infracțiune, iar cei în culpă vor scoate din buzunar o amendă de la 2.500 la 5.000 lei. La fel, nerespectarea cerințelor care au stat la baza eliberări avizului sau a autorizației de securitate la incendiu sau continuarea executării lucrărilor de construcții, funcționarea sau utilizarea construcțiilor/amenajărilor respective după anularea avizului sau a autorizației de securitate la incendiu va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.

Până în noiembrie 2015 ISU putea să dispună doar oprirea funcționării/folosirii construcțiilor și după această dată ISU poate și să sigileze construcțiile și amenajările firmelor care încalcă prevederile legii cu privire la incendii.

Cine are obligația avizării și obținerii autorizației de securitate la incendiu?

 Știrile juridice prevăd că această obligație se referă la clădirile de importanță excepțională indiferent de regimul de înălține sau destinație, cele înalte și foarte înalte, sălile aglomerate, clădirile de locuit colective noi sau existente cu mai mult de patru niveluri supraterane la care se realizează/amenajează mansarde. Sunt incluse și sediile autorităților cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, lăcașurile de cult cu aria desfășurată mai mare de 200 mp, clădirile de depozitare a buteliilor transportabile.

Această obligație revine și clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri cu destinația de comerț cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp sau dacă spațiul este amenajat în clădiri de locuit colective cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp, cele de alimentație publică cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp, spitalele, gările, școlile.

Avizele pentru construcții noi sau intervenții la construcții

Noutățile legislative prevăd că începerea lucrărilor de execuție la construcții și instalații tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea sau schimbarea destinației celor existente și punerea acestora în funcțiune se fac doar după obținerea avizului sau  a autorizației de securitate la incendiu. Au obligația de a solicita și de a obține aceste avize persoana fizică sau juridică care finanțează sau realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente sau beneficiarul investiției. Cererea este adresată inspectoratelor județene din zona de competență unde vor fi realizate lucrările sau va fi amplasată construcția.

Se depune o documentație tehnică care este elaborată de către proiectanți autorizați care semnează și ștampilează referatele verificatorilor de proiecte și  scenariul de securitate la incendiu. Piesele scrise și desenate împreună cu scenariul de securitate la incendiu și referatele verificatorilor de proiecte atestați se depun în original în două exemplare.

Este obligatoriu ca scenariile de securitate la incendiu să fie însușite de verificatorii de proiecte atestați. În plus, scenariile de securitate la incendiu se includ în documentațiile tehnice ale constructorilor și se păstrează de către utilizatori (investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc.) pe toată durata de existență a construcțiilor și amenajărilor.

Dacă lucrările de modificare și/sau de schimbare a destinației vizează părți ale unei construcții autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu, atunci documentația de avizare/autorizare trebuie să se refere doar la spațiile asupra cărora se intervine și în scenariu se va face o analiză  a modului în care aceste intervenții influențează cerința de securitate la incendiu a întregii construcții.

Știrile juridice prevăd că termenul de emitere a avizelor este de 15 zile, iar pentru autorizații este de 30 de zile.

Cererile de emitere a avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu sau protecție civilă depuse înainte de 1 septembrie 2016 se soluționează conform legii în vigoare la data depunerii.

 În ce cazuri își pierd valabilitatea avizele și autorizațiile de securitate?

Cazurile care duc la pierderea valabilității sunt cele în care se constată nerespectarea stabilității la incendiu a construcției, a limitării propagării incendiilor la vecinătăți și în interiorul compartimentelor la incendiu, nerespectarea prevederilor cu privire la protecția și evacuarea utilizatorilor, la siguranța forțelor care intervin pentru stingerea incendiilor sau cele privind asigurarea posibilităților de alimentare cu apă în caz de incendiu.

Dacă pe parcursul realizării investiției are loc schimbarea proprietarului, se va menține valabilitatea avizului de securitate la incendiu sau protecție civilă, cu condiția să fie respectate condițiile care au stat la baza emiterii acestuia. Aceleași prevederi se aplică și pentru autorizația se securitate la incendiu.

Ignoranța ucide!

Nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității la incendiu, îi va arde la buzunare pe cei care se cred mai presus de lege. Ceea ce este trist, este că ignoranța lor poate duce la pierderea de vieți omenești și distrugerea de bunuri.

Mai este puțin și se face un an de când am înțeles pe pielea noastră că  „fărădelegile ascunse premerg unui mare incendiu.”  (Boris Marian Mehr)