Care este momentul procesual până la care se pot pretinde cheltuieli de judecată?


downloadPartea interesată poate pretinde cheltuieli de judecată însă potrivit legislaţiei, art. 452 C. de procedură civilă, partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condițiile legii, dovada existenței și întinderii lor, cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor în dosarul în legătură cu care se solicită cheltuieli de judecată.

Dispozițiile art. 452 C. de procedură civilă fac vorbire despre cheltuielile de judecată solicitate printr-un petit accesoriu petitului principal al cererii de chemare în judecată, doar în această împrejurare dovada acestor cheltuieli trebuie făcută cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor, nu și în situația în care nu s-au solicitat cheltuieli de judecată, în acest din urmă caz neexistând obligația de a dovedi aceste cheltuieli până la închiderea dezbaterilor.

Caz practic

Prin hotărârea apelată , respectiv prin Sentința civilă nr.5090 din 11 noiembrie 2015 pronunțată de Judecătorie s-a dispus în sensul că: Respinge cererea formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâta , ca neîntemeiată. Ia act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel apelanta – reclamantă, care critică hotărârea apelată sub aspectul respingerii cererii.

Față de susținerile părților, față de materialul probator administrat în cauză, instanța în baza art. 480 alin. 1 din Noul Cod de pr. Civ. va admite apelul , va schimba în tot hotărârea apelată în sensul că va admite cererea de chemare în judecată și va obliga pârâta  să plătească reclamantei suma de 35.000 lei cu titlul de cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat efectuate de reclamantă în dosar nr. X Tribunalului Specializat. Totodată va obliga pârâta și la plata sumei de 1665 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanță. Va obliga intimata și la plata sumei intimata și la plata de 827,50 lei reprezentând taxa judiciară de timbru efectuată de apelantă , în calea de atac supusă prezentei judecăți.

În baza dispozițiilor legale deja menționate și procedând la verificarea aplicării legii de către instanța de fond în soluționarea cererii de chemare în judecată, instanța de apel observă în primul rând că instanța de fond a respins cererea de chemare în judecată că hotărârea este pronunțată cu greșita aplicare a disp. art. 452 din Codul de pr. civilă. Deși instanța de fond a reținut o corectă stare de fapt a pronunțat o hotărâre nelegală în condițiile în care a respins cererea de chemare în judecată. În primul rând trebuie observat că, dispoziţiile art. 452 din Codul de pr. civilă fac vorbire despre cheltuielile de judecată solicitate printr-un petit accesoriu petitului principal al cererii de chemare în judecată, împrejurare în care dovada acestor cheltuieli trebuie făcută cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor.

În concluzie, dacă ne raportăm la ştirile juridice, partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condițiile legii, dovada existenței și întinderii lor, cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor în dosarul în legătură cu care se solicită cheltuieli de judecată.