Minorii în vârstă de 14 ani se pot deplasa cu avionul în străinătate neînsoțiți


boeing-757
În şedinţa Senatului din 6 septembrie s-a adoptat propunerea de lege potrivit căreia minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot călători în străinătate fără să fie însoţiţi de o persoană majoră, cu condiţia că dispun de documentele necesare, au acordul părinților şi se vor deplasa exclusiv cu avionul. Propunerea a obţinut 63 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ și cinci abțineri.

Prin această propunere de lege se evită posibilitatea costurilor serviciilor prestate de însoţirea minorilor, dar şi facilitează relațiile părinți-copii, mai ales în cazurile familiilor care nu dispun de venituri suficiente iar cei care beneficiază de burse de studii, vor avea posibilități mai mari de a urma respectivele studii. Să amintim şi faptul că întoarcerea din străinătate a minorului se face în majoritatea cazurilor neînsoțit, devenind aplicabile dispozițiile legii străine.

Inițiatorii precizează că şi atunci când părinţii consimt că minorii lor pot să părăsească țara neînsoţiţi, sunt analizate atât riscurile, cât și beneficiile dar și capacitatea minorului de a efectua singur această deplasare.

,