E posibilă achitarea contribuției la pensii pentru perioadele în care cetăţenii n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public ?


bani-lei5Proiectul de act normativ care prevede posibilitatea legală a cetățenilor de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii, va fi discutat în ședința plenară şi poate primi votul decisiv al deputaților.

Pe de altă parte prevederile proiectului nu vizează persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie.

Astfel că, persoanele care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton, în ultimii cinci ani, până la încheierea contractului de asigurare socială, vor avea posibilitatea să plătească retroactiv contribuția la pensii, urmând ca această plată retroactivă să fi luată în considerare, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Reamintim că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).