Noutăți legislative privind procedura de incapacitate de plată a operatorilor economici


incapacitate plata
Procedura de compensare a datoriilor scadente neplătite între operatorii economici a fost reglementată prin OUG 77/1999. Scopul acestui act normativ a fost acela de a reglementa un mecanism de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente pentru datorii mai mari de 10.000 lei și mai vechi de 30 zile.

Sistemul de compensări se aplica când într-un circuit de compensare participă 3 sau mai mulți agenți economici. De exemplu, A are o datorie către B, B către C și C este dator lui A. Acești agenți economici nu pot efectua o compensare bilaterală, dar sistemul de compensări poate identifica și genera un circuit de compensare între cei trei agenți economici.

Sistemul de compensare este un sistem creat acum 17 ani și, în prezent, nu mai este aliniat modificărilor legislative, astfel încât se impunea crearea unui nou cadru legislativ care să fie în pas cu realitățile economice. Astfel, în Monitorul Oficial 658 din 29 august 2016 a fost publicată OUG 22/2016 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată. Prevederile sale se aplică de la 1 septembrie 2016. În 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, vor fi adoptate și normele metodologice de aplicare.

Cu ce noutăți legislative vine actul normativ?

Din 20 iunie 1999 persoanele juridice, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, au obligația de a organiza evidența obligațiilor de plată și evidența creanțelor, pe termene scadente către orice creditor/de la orice debitor.

 Persoanele juridice au obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este specificată clar, către orice creditor sau de la orice debitor cu sediul în România. În situația pe care o vor ține, persoanele juridice vor trece : denumirea, sediul social și codul fiscal al debitorului, denumirea, sediul social și codul fiscal al creditorului, numărul, data emiterii, scadența (dacă este specificată), valoarea și soldul facturii ce va fi achitată creditorului/urmează să fie încasată de la debitor. Anterior modificării nu era obligatoriu să fie trecută în situație scadența și soldul facturii.

 Informatizarea sistemului de compensare

Începând cu 1 septembrie 2016, situația întocmită va fi depusă prin internet la adresa creată în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. Această situație va fi actualizată de către contribuabilii persoane juridice în decurs de o zi lucrătoare de la data oricărei modificări survenite.

Până acum situația era depusă la Institutul de Management și Informatică din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului și era actualizată periodic la intervale de cel mult 30 de zile în funcție de dotarea cu tehnica de calcul.

Modificarea legislativă va reduce timpul alocat operațiunilor de compensare și decontării între agenții economici aflați într-o relație de afaceri la câteva minute, prin folosirea sistemului  on-line de compensare.

Acest sistem este gestionat de personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei București a Centrului de pregătire pentru Personalul din Industrie –CPPI Bușteni. Aceasta este o instituție publică subordonată Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și păstrează, stochează și utilizează informațiile, datele operatorilor economici asigurând confidențialitatea acestora. În prezent, pentru aceste servicii de gestionare și arhivare a circuitului de compensare, fiecare agent economic din cadrul circuitului de compensare achită 50 lei inclusiv TVA.

Structura de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei București a Centrului de pregătire pentru Personalul din Industrie –CPPI Bușteni are obligația să transmită Comisiei Naționale de Prognoză, la cerere, situația centralizată cu privire la activitatea desfășurată de acesta în procesul de compensare a datoriei. Anterior prezentei modificări, Institutul de Management și Informatică din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului trimitea situația lunar și la cerere Ministerului Finanțelor – Direcția generală de prognoză.

Ce amenzi riscă cei care încalcă legea?

 Agenții economici care nu țin și nu actualizează evidența obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor pot fi amendați cu sume de la 500 la 1.000 lei. Vor scoate din buzunar între 1.000 lei și 5.000 lei cei care nu transmit prin internet la adresa creată în acest scop situațiile în termenul prevăzut de lege. Știrile juridice prevăd că persoanele împuternicite din Ministerul Finanțelor Publice pot constata contravențiile și pot aplica sancțiunile.

Nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor privind confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor duce la amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei care pot fi aplicate de ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Rețineți că, constatarea contravenției și aplicarea amenzii, au loc din oficiu.

Noutățile legislative prevăd că dispozițiile legale cu privire la constatarea și aplicarea sancțiunilor vor intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării OUG 22/2016 în Monitorul Oficial.

Un sistem rapid și util în ajutorul agenților economici

Anii ce au trecut au dovedit utilitatea acestui sistem de compensări în care sunt implicați 3 sau mai mulți agenți economici. Modificarea legii a fost generată de plafonarea plăților în numerar, de posibilitatea ca fiecare agent economic să își stabilească formatul documentelor pe baza cărora determină taxa colectată și pe cea deductibilă și faptul că ștampilarea facturilor este opțională.

Acest sistem va funcționa on-line și după ce un circuit de compensare va fi validat de Serviciul de compensări din cadrul CPPI – Sucursala București, agenții economici vor putea să-și emită ordinele de compensare pe baza procesului verbal al ședinței de compensare care va fi disponibil în format electronic în cadrul aplicației on-line.