Noi reguli pentru admiterea în Corpul diplomatic și consular al României


diplomatie
Abraham Lincoln definea diplomația ca fiind „arta de a-i lăsa pe alții să facă de bună voie…ceea ce le spui tu.” Adevărul este că diplomația este o artă pe care unii o învață în timp urmând școli de specialitate, trecând examene și doar cei mai buni dintre cei buni ajung la final să facă parte din Corpul diplomatic și consular al României.

Mulți veniți puțini aleși și aceia sunt selectați pe sprânceană, pentru că un diplomat trebuie să aibă anumite calități care îi permit să poarte negocieri cu alte state, să stăpânească arta conversației, să dea dovadă de tact și de flexibilitate. Sunt aleși cei care știu că  „arta diplomației constă în a-l ține pe adversar în expectativă” (Paulo Colho) și pot transpune în practică acest lucru.

Legiuitorul a elaborat Ordinul MAE 1371/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României (CDCR) care a fost publicat în Monitorul Oficial 655 din 26 august 2016.

Cine poate participa la concursurile pentru a deveni membru CDCR?

 Vor deveni membri al CDCR cei care promovează concursul de admitere și care îndeplinesc cumulativ anumite condiții. Astfel, trebuie să aibă dreptul de a ocupa o funcție publică, să se bucure de toate drepturile politice și civile din Constituția României, să fi urmat studii superioare de lungă durată la o instituție de învățământ superior din țară sau din străinătate și să fi absolvit cu diplomă de licență sau echivalentă recunoscută de MENCS.

 Știrile juridice prevăd că aspirantul la calitatea de membru CDCR trebuie să cunoască două sau mai multe limbi străine (dintre care una să fie engleza sau franceza, să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni, să nu facă parte din partide politice și să nu fie incompatibil cu dobândirea calității de membru al CDCR la angajarea în MAE.

Rețineți că dobândirea calității de membru CDCR este condiționată de existența avizului pozitiv pentru accesul la informații clasificate eliberat de oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), de declararea apt după testele medicale și psihologice și acceptarea postului repartizat.

 În ce constă concursul?

Concursul pentru admiterea în CDCR presupune mai multe etape, iar, după fiecare dintre ele, candidatul primește calificativul admis sau respins. Se prezintă în etapa următoare doar cei admiși la precedenta. Etapele concursului sunt: depunerea și selecția dosarelor, testul-grilă, proba scrisă, evaluarea finală, verificarea dosarelor și testarea medicală și psihologică și obținerea avizului ORNISS pentru accesul la informațiile clasificate.

Depunerea dosarelor

Cu cel puțin 15 zile înainte de data-limită de depunere a dosarelor de concurs la avizierul MAE apar informații privind concursul. Pe site-ul MAE aceste date apar mult înainte de data depunerii dosarelor.

 Știrile juridice arată că cei interesați au la dispoziție 5-10 zile calendaristice pentru înscriere. Aceștia depun prin mijloace electronice actul de identitate, diploma de licență, actul medical, dovada lipsei antecedentelor penale, curriculum vitae.

În 10 zile lucrătoare de la finalizarea înscrierii sunt alese dosarele candidaților care vor susține testul-grilă.

Testul-grilă

Acesta va fi susținut în limba română și va fi unic pentru toate profilurile scoase la concurs. Candidații vor avea 3 ore pentru a răspunde la întrebări. Odată cu subiectele candidaților li se comunică și punctajul testului-grilă. Candidații au dreptul de a depune contestație în 24 de ore de la publicarea baremului de corectare. Acestea se vor soluționa în 3 zile de la finalizarea perioadei de depunere a contestațiilor.

Vor fi admiși și vor susține proba scrisă cei care au obținut cel puțin 75% din punctajul maxim al testului-grilă. Rezultatul se publică pe pagina de internet MAE în 5 zile lucrătoare de la data susținerii. Contestațiile se pot depune în 2 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor. Contestațiile se vor soluționa în 5 zile lucrătoare.

Proba scrisă

Va fi susținută în limba română și în cele două limbi declarate de candidat la înscriere și candidații vor avea 3 ore la dispoziție. Lucrarea se notează de la 0 la 10 puncte și vor fi admiși pentru evaluarea finală cei care obțin punctajul final de cel puțin 7,50 și la fiecare subiect minimum jumătate din baremul aferent acestuia.

Rezultatele se comunică în 20 de zile lucrătoare de la data susținerii și contestațiile se pot depune în 3 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor. Contestațiile se vor soluționa în 5 zile lucrătoare.

 Evaluarea finală

Are loc sub forma unui interviu care va fi înregistrat pe suport audio și se testează cunoștințele teoretice și competențele din domeniul de activitate a MAE. Comisia va decide lista cu cei admiși. Cei nemulțumiți pot face contestație în 5 zile lucrătoare de la finalizarea interviului.

Verificarea dosarelor

În 3 zile lucrătoare de la data la care au fost admiși vor depune dosarul trimis pe e-mail, în format fizic la sediul MAE. Se fac verificări și în 5 zile lucrătoare se stabilesc candidații admiși și cei respinși.

Testarea medicală

Testul medical și cel psihologic au loc la centrul medical care deservește MAE. Cei declarați inapți medical și cei care primesc aviz negativ al ORNISS nu vor dobândi calitatea de membru CDCR.

Mulți veniți, puțini aleși

Doar candidații admiși la concurs care se prezintă la MAE la data anunțată ca fiind cea de începere a activității, care acceptă postul repartizat și respectă regimul incompatibilităților și interdicțiilor, devin membri CDCR.