Preşedintele ţării îl va numi pe şeful DGIA


image-2015-06-18-20241396-70-klaus-iohannis

Executivul a aprobat un proiect de lege prin care schimbă procedura de numire a şefului Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), astfel şeful DIGA va fi numit de Klaus Iohannis. Până în prezent, acesta era numit de către ministrul apărării.

În noua lege se arată că şeful DGIA este numit la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Totodată, prin proiectul de lege se oferă DGIA noi atribuţii:

  • coordonează şi desfăşoară acţiuni specifice domeniului apărării cibernetice în scopul protejării, monitorizării, analizării, detectării, contracarării agresiunilor şi asigurării răspunsului oportun împotriva ameninţărilor asupra infrastructurilor cibernetice specifice apărării naţionale; şi
  • desfăşoară misiuni de protecţie şi pază a principalelor categorii de factori umani şi materiali din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, intervenţia antiteroristă şi participă, potrivit legii, la organizarea şi executarea intervenţiei contrateroriste.

DIGA este condusă de un director general, cadru militar în activitate. Funcţia de director general este asimilată funcţiei de secretar de stat. În prezent, şeful DGIA este generalul Marian Hăpău.