România – stat membru în sistemul UNDAC


Guvernul a aprobat un Memorandum, potrivit căruia România va face demersuri pentru obţinerea statutului de stat membru în sistemul UNDAC.

Admiterea în cadrul sistemului UNDAC va asigura statului român vizibilitatea politică sporită a eforturilor României de implicare în activităţi de asistenţă internaţională pe linie de protecţie civilă, va consolida profilul ţării noastre pe dimensiunea de coordonare umanitară, asigurând perfecţionarea unor specialişti români în domeniu şi racordarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la reţeaua internaţională a managerilor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, dobândirea statutului de stat membru UNDAC va stimula creşterea capacităţii echipei RO-USAR de coordonare a echipelor internaţionale dintr-un stat afectat, în cazul în care aceasta ajunge printre primele echipe la locul dezastrului.

Actul normativ reglementează procedurile necesare pentru obţinerea acestui statut, criteriile de accedere, precum şi instituţiile responsabile de relaţia cu OCHA Geneva.