OUG privind modificarea Legii sănătăţii


sanatate
În şedinţa din 31 august, Guvernul a aprobat Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completare Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

OUG se referă la mai multe aspecte legate de exercitarea profesiilor de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi de moaşă.

Astfel, noile prevederi facilitează accesul medicilor, cetăţeni ai unui stat terţ, care solicită sau sunt titulari ai Cărţii Albastre a UE, în scopul exercitării profesiei pe teritoriul României.

Măsura vine în completarea Strategiei Naţionale pentru Resursa Umană din Sănătate – al cărei accent cade pe retenţia medicilor în ţară – şi care va fi publicată la începutul lunii octombrie.

Actul normativ introduce şi mecanisme de alertă, prin intermediul cărora autorităţile şi instituţiile competente din România informează toate celelalte state membre cu privire la medicii şi farmaciştii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţile profesionale.

Actul normativ adoptat de guvern transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/55/UE pentru modificarea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.