Executivul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizarii


guvern
Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării.
Actul normativ prevede că grupurile de lucru pentru descentralizarea competenţelor, care vor avea caracter permanent, vor trebui să elaboreze analizele de impact, indicatorii de monitorizare şi evaluare a standardelor de calitate şi a standardelor de cost, precum şi criteriile, indicatorii cantitativi şi calitativi, mecanismele de coordonare metodologică, de monitorizare şi verificare privind organizarea fazelor-pilot.

Fazele-pilot vor fi realizate în baza unei metodologii-cadru numai atunci când competenţele sunt exercitate direct de către ministere sau alte organe de specialitate la nivel central, fără ca acestea să fie exercitate prin structuri deconcentrate.

Totodată, actul normativ reglementează conţinutul raportului de evaluare privind derularea unei faze-pilot, precum şi structura analizei de impact în cadrul procesului de descentralizare la nivel sectorial. Aceste modificări au fost necesare întrucât, până în prezent, au fost relevate o serie de aspecte neclare privind etapele procesului de descentralizare sau cu privire la conţinutul şi la rolul analizelor de impact, situaţii generate de o reglementare insuficientă în materia descentralizării competenţelor.