Concluziile celei de-a şaptea sesiuni de consultări ale proiectului “România Competitivă” privind Diaspora


munca
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, cea de a şaptea sesiune de consultare, cu tema Diaspora şi mobilitatea forţei de muncă, din seria celor 16 consultări ce au loc pe marginea proiectului “România Competitivă”, s-a desfăşurat la 30 august la Casa Academiei Române.

Dezbaterea s-a concentrat în jurul urmatoarelor obiective:

  • Promovarea migraţiei de întoarcere prin promovarea informaţiilor de interes pentru diaspora în mod consecvent în spaţiul virtual şi prin misiunile diplomatice, precum şi prin eliminarea obstacolelor de ordin administrativ pentru cei care doresc să revină în ţară.
  • Dezvoltarea de programe pentru susţinerea antreprenoriatului în România pentru românii din diaspora prin facilitarea unei scheme de minimis dezvoltată de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
  • Flexibilizarea procesului de admisie pentru cetăţenii din state terţe în vederea atragerii de personal înalt calificat.