Guvernul analizează posibilitatea de a interzice firmelor care au fraudat statul să mai participe la licitaţii


licitatiiMinistrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a declarat că Executivul analizează posibilitatea introducerii unei „liste negre” a firmelor care au fraudat statul pentru a le interzice participarea la licitații publice. Însă, chiar dacă legea permite sancționarea acestor firme în acest fel, măsura ar putea fi contestată de Consiliul Concurenţei.

„Am avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Consider că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste <<liste negre>> cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil. Este permisă de noua lege a achizițiilor, dar este contestabilă”, a precizat ministrul, făcând referire la firmele care deși au adus prejudicii statului au în continuare dreptul să participe la licitații publice.

Totodată, ministrul a afirmat că măsura ar putea fi contestată de Consiliul Concurenței, care ar putea considera că este o sancțiune neconcurențială, dar și din instanță.