Proiect privind votul prin corespondență pentru românii din Diasporă


alegeri mediciMinisterul Afacerilor Externe a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului referitor la votul prin corespondență pentru românii din Diasporă.

Potrivit actului normativ, secţii de votare pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

De asemenea, există posibilitatea organizării a una sau mai multe secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform Registrului electoral, cel puţin 100 de alegători fără ca numărul celor care vor fi arondaţi unei secţii să poată depăşi cifra de 2.000.

Persoanele care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă, inclusiv prin poştă electronică, către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.