Drepturile de care beneficiază personalul militar participant la acțiunile armate și urmașii săi


militari romani

Se spune că “eroul nu este mai curajos decât un om obișnuit, dar este curajos cinci minute mai mult.” (Ralph Waldo Emerson) Și noi avem eroii noștri care aleg chiar și pe timp de pace să-și apere patria, plecând în misiuni militare în alte țări, acordând ajutor aliaților României sau mergând în misiuni în scopuri umanitare. Pentru că ei ne dau tuturor o lecție de patriotism și transpun în realitate cuvintele lui Octavian Paler care spunea că „fiecare om are o patrie, restul sunt țări.„, legiuitorul a decis să stabilească modalitatatea în care vor fi recompensați pentru faptele lor.

În Monitorul Oficial 616 din 11 august 2016 a fost publicat Ordinul MAPN nr. 88/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, iar prevederile sale au intrat în vigoare la data publicării.

Cine poate primi titlul onorific de Veteran?

Știrile juridice prevăd că poate primi acest titlu personalul armatei care a participat la acțiuni militare începând cu 1990 timp de cel puțin 4 luni neîntrerupt sau cumulativ, dar nu mai puțin de 120 de zile și cei care au fost răniți sau au dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, indiferent de durata participării.

 În 30 de zile de la semnarea ordinului de conferire a acestei distincții se va emite și legitimația de Veteran. Aceasta poate fi retrasă titularului doar pentru preschimbare. La cererea titularului, legitimația deteriorată va fi schimbată, costurile fiind suportate de solicitant. Dacă legitimația este pierdută sau furată, se va emite alta nouă pe cheltuiala titularului.

Ajutorul acordat de armată militarilor răniți sau invalizi

Cei care din cauza participării la acțiunile militare au fost răniți, au dobândit afecțiuni fizice și au fost clasați inapt sa apt limitat pentru serviciul militar vor fi menținuți, încadrați sau reîncadrați, la cerere, în funcții militare sau civile în entități organizaționale care nu sunt luptătoare sau au atribuții în resurse umane, financiar-contabil, asistență medicală, psihologie/sociologie, asistență juridică, jurnalism și relații publice, informatică, învățământ, administrație.

Știrile juridice prevăd că acestă categorie de personal militar va beneficia de tratament în țară sau străinătate, după caz, iar costurile vor fi suportate de MAPN. Pot beneficia de acest lucru cei care la examenul medical efectuat la înapoierea din misiune sau ulterior acesteia, dar nu mai mult de un an, sunt diagnosticați cu afecțiuni fizice sau psihice pentru care se stabilește legătura de cauzalitate cu participarea la acțiuni militare.

Decontarea cheltuielilor aferente tratamentului în străinătate, a medicamentelor, materialelor sanitare, protezelor și a altor dispozitive medicale, etc. se va efectua pe baza facturilor sau documentelor justificative emise de instituțiile medicale din bugetul MAPN.

Drepturi pentru veterani și personalul militar invalid sau rănit

Aceștia sunt scutiți de la plata taxelor lunare pentru serviciul public de radiodifuziune și televiziune. Pentru a beneficia de acest drept vor depune o cerere societății de distribuție și furnizare a energiei electrice la care vor atașa adeverința eliberată de unitatea militară unde lucrează sau de la centrul militar de domiciliu dacă este în rezervă sau retras.

Noutățile legislative prevăd că aceștia beneficiază de scutire de la plata abonamentului lunar standard pentru un singur post telefonic prin decontarea tarifului de abonament înscris în factura emisă de operatorul de telefonie. În plus, pot beneficia de decontarea contravalorii a 12 călătorii interne dus-întors, pe calea ferată sau cu mijloacele de transport în comun rutiere sau pe căi fluviale, la alegere, într-un an calendaristic, pe baza legitimațiilor de călătorie emise. Un alt beneficiu este cel de a avea gratuitate pe mijloacele de transport în comun, de suprafață și subteran, din localitatea de domiciliu sau din garnizoana în care își desfășoară activitatea, prin decontarea abonamentului lunar/anual.

Drepturile urmașilor

Copiii soldaților și gradaților profesioniști și ai personalului militar decedat în acțiuni militare pot fi transferați/înscriși în unități de învățământ preuniversitare militare. Copiii personalului militar decedat în acțiuni militare va beneficia de bursă pe durata studiilor în instituțiile civile de studii.

Bursele se achită lunar până la 18 ani sau 26 ani, pe durata pregătirii în instituțiile civile la nivel primar, secundar, terțiar sau universitare și pentru un singur program de licență , master sau doctorat. Anual bursa de studii aferentă lunii octombrie cuprinde și contravaloarea echipamentului unui elev din instituțiile militare de învățământ ale forțelor terestre cu durata de școlarizare de 2 ani, pentru cumpărarea unor articole de îmbrăcăminte și contravaloarea în lei a sumei de 100 euro, calculată la cursul BNR din 15 septembrie a anului în care se achită, pentru procurarea de materiale de studii.

Urmașii vor depune la Casa de pensii sectorială în luna următoare decesului sau încadrării în grad de invaliditate copii după actele de identitate și după actele care atestă calitatea de urmaș, copie după certificatul de deces și acte privind forma de școlarizare urmată de urmaș. Plata se va face începând cu 1 a lunii următoare producerii decesului/datei începerii anului de învățământ sau de la încadrarea în grad de invaliditate, dacă dosarul este depus în 90 de zile de la deces sau încadrarea în grad de invaliditate.

Știrile juridice prevăd că urmașii pot primi o indemnizaţie lunară egală cu solda funcţiei de bază brută sau cu salariul de bază brut, după caz, pe care cel decedat a avut-o sau l-a avut,  la data producerii evenimentului care a cauzat decesul, pentru urmaşii personalului armatei participant la acţiuni militare care realizează venituri mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, indiferent de numărul acestora, iar, în situaţia în care suma este inferioară câştigului salarial mediu brut, indemnizaţia este egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Drepturi meritate

Față de eroismul acestor oameni, prevederile legii sunt o infimă recunoaștere a curajului lor. „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești. (Nicolae Iorga)