Plan operaţional pentru implementarea obiectivelor prevăzute de Strategia pentru promovarea îmbătrânirii active


batran varstnicMinisterul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică Proiectul de H.G. pentru aprobarea Planului operaţional de acțiuni pentru implementarea, în perioada 2016-2018, a obiectivelor şi direcţiilor de acţiune prevăzute de Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020 aprobată prin H.G. nr. 566/2015, pentru înființarea compartimentelor de coordonare a implementării, de monitorizare și evaluare a măsurilor care vizează domeniile îmbătrânirii active și îngrijirii de lungă durată din Planul strategic de acțiuni, precum și pentru aprobarea Mecanismului de monitorizare și evaluare a Planului operaţional de acțiuni pentru implementarea Strategiei, în perioada 2016-2018.

Planul operațional pentru perioada 2016-2018 vizează obținerea principalelor rezultate prevăzute în Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020, și anume:
– o viață mai lungă și mai sănătoasă;
– creșterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate;
– creşterea participării sociale şi politice a grupurilor de persoane vârstnice;
– scăderea dependenţei persoanelor vârstnice;
– îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată.

De asemenea, conform actului normativ, în vederea coordonării implementării, monitorizării și evaluării măsurilor care vizează domeniul îmbătrânirii active și cel al îngrijirii de lungă durată din Planul strategic de acţiuni aferente perioadei 2015 – 2020, prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 566/2015 și din Planul operațional, în cadrul direcției cu responsabilități în domeniul serviciilor sociale din Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice se înființează două compartimente:
1. compartimentul de politici și programe în domeniul îmbătrânirii active, care va avea rol de reglementare, coordonare, planificare, monitorizare, evaluare a politicilor și măsurilor din domeniul menționat, precum și de sprijinire a promovării conceptului de îmbătrânire activă;
2. compartimentul de politici și programe în domeniul îngrijirii de lungă durată, care va avea rol de reglementare, coordonare, planificare, monitorizare, evaluare a politicilor și măsurilor din domeniul menționat, de îndrumare metodologică a furnizorilor de servicii de îngrijire personală de lungă durată și de dezvoltare, împreună cu Ministerul Sănătății, a unui “Program pentru îngrijirea de lungă durată”.