Noi reguli privind înființarea și organizarea a cooperativelor agricole


cooperativa agricola
Nu aș fi crezut că după un sfert de secol de când CAP-urile au rămas doar o tristă amintire de care toți au vrut să uite, putem vorbi astăzi de un cadru legal pentru constituirea, organizarea și funcționarea  cooperativelor agricole. Iată că rănile trecutului pare că s-au vindecat și colectivizarea forțată care a dus la înființarea CAP-urilor, a rămas doar o pagină din istoria noastră.

Viziunea comuniștilor asupra problemelor agricole s-a bazat pe convingerea lor că micile proprietăți agricole nu pot fi rentabile, nu pot ține pasul cu tehnologia și nu se pot moderniza. Ideea era să fie exploatate suprafețe agricole cât mai mari, iar statul era singura entitate care putea exploata aceste terenuri. Practic, țăranii rămâneau și fără pământ și lucrau la CAP pe salarii de nimic, iar tot ceea ce se aduna mergea către stat.

Du-te vreme, vino vreme, românii au început să vadă cu alți ochi ideea de a se asocia și de a putea obține beneficii din agricultură, pentru că unde-s mulți, puterea crește. Legiuitorul a creat cadrul legal pentru înființarea acestor cooperative agricole de producție încă din 2004, însă, realitățile de zi cu zi, au impus modificarea și completarea acelor prevederi.

Astfel, a luat ființă legea 164/2016 pentru modificarea și completarea legii cooperației agricole nr. 566/2004, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia care a fost publicată în Monitorul Oficial 564 din 26 iulie 2016. Prevederile sale sunt în vigoare din 29 iulie 2016.

Noutăți legislative privind înființarea cooperativei agricole

Acestea pot fi de gradul I și II. Cele de gradul I sunt persoane juridice constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau întreprinderi familiale. În reglementarea anterioară puteau fi constituite doar din persoane fizice și persoane fizice autorizate.

Cooperativele agricole de gradul II sunt persoane juridice constituite din persoane juridice și persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale în scopul integrării pe orizontală și pe verticală a activității economice desfășurate de acestea.

Știrile juridice prevăd că o cooperativă agricolă este producătoare de produse agricole și/sau alimentare și desfășoară activități comerciale și/sau prestatoare de servicii în sectorul agroalimentar. Ea se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat care cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare, însoțit de statut. Până la prezenta modificare era obligatoriu ca actul să fie încheiat la notar.

Cooperativa agricolă de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale poate primi drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori care își dau acordul scris în acest sens. Practic, acest tip de cooperativă agricolă este asimilată unui fermier, producător agricol, persoană juridică. Rețineți că în cazul accesării fondurilor de la bugetul de stat sau a fondurilor europene de către aceste cooperative agricole, fondurile pot fi distribuite în mod corespunzător membrilor cooperatori, ele nefiind purtătoare de impozit.

În cazul acestei cooperative agricole, valorificarea producției membrilor se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. În plus, producția destinată vânzării aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifică conform acordului dintre membri și cooperativă.

Știrile juridice stabilesc că majorarea capitalului social sau reducerea acestuia, primirea de noi membri cooperatori se fac pe baza hotărârii adunării generale și se înregistrează în registrul special al cooperatorilor. Majorarea sau reducerea capitalului social dacă este mai mare de 10% se va afișa la sediul cooperativei agricole. Ea poate fi operată doar după 30 de zile de la data afișării.

Relațiile dintre cooperativa agricolă și membrul cooperator

Există o relație patrimonială ce constă în obligația membrului cooperator de a depune părțile sociale și/sau aporturi în natură și o relație comercială care se referă la livrarea de produse și servicii efectuate de membrul cooperator pentru cooperativă, în calitate de agent economic independent. În plus, există și o relație de muncă în cazul membrilor cooperatori asociați la muncă și capital în baza contractului de muncă încheiat cu cooperativa unde este membru.

Rețineți că prestările de servicii efectuate de cooperativă către proprii membri cooperatori nu vor fi considerate acte de vânzare.

Profitul cooperativelor agricole

Scopul constituirii lor este acela de a obține profit, însă există anumite reguli ce trebuiesc respectate cu privire la acest aspect. Astfel, din profitul brut cooperativa va repartiza anual minimum 5% la fondul de rezervă legală până la atingerea nivelului de 20% din capitalul social vărsat. Profitul net se va repartiza în cotele aprobate de adunarea generală.

Scutirea de la plata impozitului

Știrile juridice prevăd că toate cooperativele agricole care procesează produse agricole vor fi scutite de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani.

Vor fi scutite de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani cooperativele agricole de achiziții și vânzări care organizează cumpărările de materiale și de mijloace tehnice pentru producția agricolă și vânzările de produse agricole, cooperativele agricole de procesare a produselor agricole, care asigură produse tipice, de marcă, cu prezență permanentă, cooperative agricole manufacturiere  și de mică industrie în agricultură și cooperative agricole de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale care au cifră anuală netă de până la 2.000.000 euro echivalent în lei. Această prevedere va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Se acordă scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri pentru persoanele juridice, microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producția valorificată prin/către cooperativa  agricolă și scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă pentru terenurile luate în arendă de către cooperative de la aceștia. Se acordă scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă.