Regimul bateriilor şi acumulatorilor a suferit modificări


imagesbatBateriile sunt pentru toți o sursa importantă de energie. Ele reprezintă o sursă mobilă, ajutându-ne în situațiile când nu avem acces la prize sau pur și simplu la utilizarea a tot felul de echipamente electrice și electronice cum ar fi ceasuri, mobile, radiouri, telefoane, aparate foto etc.
Se pare că, în medie, în casa fiecăruia dintre noi se află până la 8 baterii, ceea ce înseamnă peste 50 de milioane de baterii stricate anual în România. Astfel, peste 160.000 de tone de baterii ajung în fiecare an în gropile de gunoi de pe teritoriul ţării noastre.

Legea românească prevede reciclarea acestora şi stabileşte regimul acestora. Desigur, foarte putini știu unde se pot depozita aceste baterii. În acest scop a fost emisă Hotărârea nr. 1132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori care a fost modificată recent prin Hotărârea nr. 540/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 591/2016.

Care este scopul acestei hotărâri?

Scopul este stabilirea cerinţelor privind introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor şi a unor reguli specifice privind colectarea, tratarea, reciclarea şi eliminarea deşeurilor de baterii şi acumulatori, destinate să completeze legislaţia naţională armonizată privind deşeurile şi să promoveze un nivel înalt de colectare şi reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori, precum şi reglementarea interzicerii introducerii pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase.

Se urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale bateriilor şi acumulatorilor şi ale activităţilor aferente tuturor operatorilor economici implicaţi în ciclul de viaţă al bateriilor şi acumulatorilor, respectiv ale producătorilor, distribuitorilor şi utilizatorilor finali şi în special ale operatorilor direct implicaţi în operaţiunile de tratare şi reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori.

Ce modificări au fost aduse?

  • Este interzisă introducerea pe piaţă a bateriilor tip pastilă cu un conţinut de mercur de cel mult 2% din greutate.
  • Introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor se realizează numai de către producătorii înregistraţi în Registrul naţional al producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori gestionat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Înregistrarea se realizează în conformitate cu cerinţele procedurale pentru înregistrare prevăzute în anexa nr. 4.
  • Se interzice distribuitorilor să comercializeze baterii şi acumulatori proveniţi de la producători care nu sunt înregistraţi în Registrul naţional al producătorilor şi importatorilor de baterii şi acumulatori gestionat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
  • Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura colectarea separată a deşeurilor de baterii şi acumulatori, prin punctele de colectare.
  • Autorizarea, reautorizarea, revizuirea şi vizarea anuală a licenţei de operare pentru organizaţiile colective şi aprobarea planului de operare pentru producători se exceptează de la procedura aprobării tacite.
  • Producătorii de aparate sunt obligaţi: să asigure proiectarea şi să realizeze aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă de utilizatorul final, iar în cazul în care acestea nu pot fi înlăturate cu uşurinţă de utilizatorul final, aparatele se proiectează astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă de personal tehnic calificat care este independent de producător; să se asigure că aparatele în care sunt încorporate baterii şi acumulatori sunt însoţite de instrucţiuni în care se arată cum pot fi acestea îndepărtate în siguranţă de utilizatorul final sau de personal tehnic calificat care este independent de producător şi care conţin informaţii privind tipul bateriilor şi al acumulatorilor încorporaţi.
  • Prevederile menţionate la punctul anterior nu se aplică atunci când, din motive de siguranţă de performanţă, medicale sau de integritate a datelor, continuitatea alimentării cu energie este necesară şi impune o conectare permanentă între aparat şi baterie sau acumulator.
  • Calculul nivelurilor de eficienţă a reciclării se realizează potrivit Regulamentului (UE) nr. 493/2012 al Comisiei din 11 iunie 2012 de stabilire, în conformitate cu Directiva 2006/66/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a normelor detaliate privind calculul nivelurilor de eficienţă a reciclării în procesele de reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori.
  • Normele detaliate adoptate de către Comisie referitoare la exporturile de deşeuri de baterii şi acumulatori în afara Uniunii Europene se transpun în legislaţia naţională prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în termen de 90 de zile de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
  • Derogările de la cerinţele de etichetare stabilite în prezentul articol adoptate de către Comisia Europeană se transpun în legislaţia naţională prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în termen de 120 de zile de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Concluzii

Ştirile juridice arată că este foarte important ca bateriile să fie reciclate deoarece bateriile uzuale folosite în fiecare gospodărie sau la locul de muncă, pot conține substanțe toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu.  Odată ajunse în mediu, substanțele mai sus menționate afectează grav calitatea acestuia, poluând apele, solul, plantele și viețuitoarele.