România se află pe podium în cazul condamnărilor la CEDO. Care sunt cauzele?


download (17)Ne propunem să analizăm motivele pentru care România se află în fruntea clasamentului condamnărilor la CEDO. Ţara noastră se află pe locul patru în ceea ce priveşte numărul de condamnări la CEDO, după Turcia, Italia și Rusia. A fost condamnată în 1,076 de cazuri între 1994 și 2015. Comparativ, împotriva Norvegiei s-au pronunțat 28 de condamnări în perioada 1952-2015.

Care sunt cauzele în care România pierde frecvent?

Ştirile juridice arată că cele mai multe cauze pierdute la CEDO sunt referitoare la încălcarea dreptului la protecția proprietății — privesc imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Urmează cauze legate de: dreptul la un proces echitabil, dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane și degradante, durata procedurilor judiciare, dreptul la libertate și siguranță, lipsa unei anchete eficiente, dreptul la viață privată, ne-executarea hotărârilor judecătorești, interzicerea discriminării, dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la un recurs efectiv, dreptul la alegeri libere, condamnarea fără bază legală, libertatea de conștiință și religie. 

Majoritatea condamnărilor împotriva României apar din cauza unui sistem de justiție nefuncțional. Implementarea hotărârilor CEDO ar presupune o reformă semnificativă a sistemului, care se lasă așteptată.

Însă avem probleme şi cu privire la respectarea dreptului la un proces echitabil și cu durata procedurilor judiciare. de asemenea am pierdut la CEDO, foarte multe cazuri din cauza tratamentelor inumane și degradante care au avut loc sub custodia forțelor de ordine ale statului (polițiști/jandarmi) și a lipsei unei anchete efective în aceste cazuri.

Care sunt efectele pierderii cauzelor?

Din cauza proceselor pierdute la CEDO, România a plătit în ultimii 20 de ani, despăgubiri în valoare de aproape 55 de milioane de euro. Numai pentru cauzele pierdute anul trecut, statul va avea de plătit alte şapte milioane de euro.

De ce aleg românii să se adreseze Curţii Europene?

Românii care apelează la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) aleg această instituţie ca urmare a faptului că justiţia românească nu le rezolvă problemele. Cum instanţa din Strasbourg a soluţionat multe cazuri ale românilor, aceştia au ajuns să reclame ţara la CEDO chiar şi pentru situaţii care, în mod obişnuit, trebuiau să fie soluţionate în România.

Concluzionăm prin semnalarea faptului că România trebuie să rezolve problemele care o propulsează în topul ţărilor condamnate la CEDO, în caz contrar va fi cunoscută ca o ţară care pune presiune pe proprii cetăţeni şi care trece cu vederea nedreptăţile la care aceştia sunt upuşi.