Necesitatea adoptării normelor pentru recuperarea diferenţelor salariale a personalului didactic


descărcare (25)Cadrele didactice care au suportat nedreptăţi salariale în perioada 2008-2013 şi care nu au beneficiat până în prezent de sumele cuvenite vor primi aceste drepturi salariale, eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei propuneri legislative. Cadrul legislativ fiind reprezentat de Legea nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 345/2016.

Un proiect de adoptarea a Normelor metodologice a fost publicat şi are ca obiect stabilirea procedurilor în vederea plății diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv biblioteci centrale universitare, pentru perioada 1 octombrie 2008 – 13 mai 2011.

Ce prevede proiectul?

Cine poate beneficia de prevederile Legii 85/2016?

Pot beneficia de aceste prevederi următoarele categorii de persoane:

– personalul didactic şi didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul de stat, încadrat în perioada 1 octombrie 2008 – 13 mai 2011, respectiv într-un interval de timp din această perioadă, care nu au beneficiat de plata diferenţelor de drepturi salariale;
– dascălii care au beneficiat deja de aceste sume ca urmare a hotărârilor judecătoreşti în urma proceselor câştigate de sindicate nu mai beneficiază de prevederile legii;
– cei care mai au de primit diferenţe salariale din perioada respectivă vor primi restul sumelor de bani restante conform calendarelor aflate în vigoare, dar nu vor beneficia de prevederile acestei legi;
– dascălii pensionaţi vor primi toate drepturile într-o singură tranşă;
– dascalii care se vor pensiona după intrarea în vigoare a legii vor primi banii eşalonat până la data ieşirii la pensie sumele să fie achitate;
– cei care se vor pensiona înainte de intrarea în vigoare a legii vor primi sumele de bani până la plecarea din sistem;
– dacă beneficiarul sumelor de bani a decedat, de sumele respective vor beneficia urmasii sai si vor fi acordate intr-o singura transa.

Cum se vor acordă diferenţele salariale?

Plata diferențelor de drepturi salariale către beneficiari se realizează eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:

a) în primul an se plăteşte 5% din valoarea diferențelor de drepturi salariale;

b) în al doilea an se plăteşte 10% din valoarea diferențelor de drepturi salariale;

c) în al treilea an se plăteşte 25% din valoarea diferențelor de drepturi salariale;

d) în al patrulea an se plăteşte 25% din valoarea diferențelor de drepturi salariale;

e) în al cincilea an se plăteşte 35% din valoarea diferențelor de drepturi salariale.

Sursele de finanțare privind alocarea fondurilor pentru plata diferențelor de drepturi salariale se asigură astfel: pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat – din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, de la bugetul de stat, prin bugetele locale iar pentru instituțiile de învățământ superior și unitățile și instituțiile de învățământ subordonate Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice – de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului.

Ştirile juridice arată că pentru beneficiarii care şi-au schimbat locul de muncă în perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011 sau care au prestat activitate, în acelaşi timp sau succesiv, la mai mulţi angajatori, calculul  şi plata diferenţelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care l-a salarizat în această perioadă, proporţional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceştia.

În concluzie, aprobarea normelor este aşteptată cu interes de persoanele care beneficiază de aceste drepturi, ele vor reintregi cadrul legislativ iar legea va putea fi aplicată în mod corespunzător.