Date de identificare greşite în procesul-verbal de constatare a unei contravenţii. Care sunt consecinţele?


imagesjurV-aţi întrebat vreodată care sunt consecinţele în cazul în care în procesul-verbal de constatare a unei contravenţii s-au trecut greşit datele de identificare a persoanei sancţionate? Vom analiza acest aspect prezentând un caz practic în care vom vedea şi opinia instanţei de judecată.

Caz practic

În fapt, la data de 05.04.2016 a fost întocmit de către un agent constatator, procesul – verbal de constatare și aplicare a sancțiunii contravenționale prin care s-a reținut săvârșirea de către petent a contravenției prevăzute de art. art.135 lit. h) din Hotărârea nr. 1391/2006 raportat la art. 100, alin.3 lit. b din O.U.G . nr. 195/2002 republicată, care poate fi consultată pe portalele juridice, faptă constând în aceea că ar fi condus autoturismul, fără a acorda prioritate de trecere unui pieton angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

Analizându-se procesul verbal de contravenție, prin prisma motivelor de nelegalitate invocate de către petent, constată că potrivit legislaţiei, art. 16 alin. 1 Ordonanţa nr.2/2001, procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat privind regimul juridic al contravențiilor, iar potrivit art. 17 din Ordonanţa nr. 2/2001 „lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și sediul acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteiea, sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal, specificându-se totodată, că în astfel de situații nulitatea se constată și din oficiu.

Examinând procesul-verbal depus la dosarul cauzei, instanța constată, prin metoda de comparație a exemplarelor depuse la dosarul cauzei atât de petent cât și de către intimat, că acestea cuprind mențiuni diferite în ceea ce privește numele contravenientului.

Instanța reține așadar că în speța dedusă judecății, numele presupusului contravenient menționat în procesul-verbal de contravenție, TGI, nu corespunde celui real, TGD (conform actului de identitate al acestuia), acesta cuprinzând o evidentă eroare materială, susceptibilă de a-i produce petentului o vătămare, în sensul lipsirii sale de beneficiul acordat de dispozițiile prev. de art. 28 din Ordonanţa nr. 2/2001.

Întrucât menționarea eronată a numelui contravenientului echivalează practic cu lipsa mențiunii acestuia, instanța va aprecia că procesul-verbal de contravenție contestat, este lovit de nulitate absolută; eroarea în discuție îi provoacă petentului o vătămare care nu ar putea fi înlăturată altfel decât prin anularea actului, din moment ce face imposibilă identificarea contravenientului de către organele fiscale, persoanei fiindu-i atribuită o identitate sub care nu figurează în baza de date a plătitorilor de taxe.

În concluzie,  este lovit de nulitate absolută procesul-verbal  de contravenţie în care numele contravenientului este eronat iar consecinţa firescă este anularea acestuia.