Noi reguli privind eliberarea certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România


cmr
Odată cu aderarea României la UE au apărut oportunități la care românii doar visau până în acel moment. Din 2007 și până în prezent aproximativ 30% din medicii din România aflați în baza de date a Colegiului Medicilor din România au solicitat să plece să trateze bolnavii din alte țări. Cei care au renunțat la munca în spitalele din România au reclamant condițiile improprii în care se lucrează și salariile mici. Deși statisticile sunt îngrijorătoare și pare că în curând pacienții români nu vor mai avea medici care să îi trateze, pentru autorități sănătatea rămâne Cenușăreasa pe care nimeni nu o bagă în seamă.

S-a considerat că prioritar ar fi să se modifice condițiile de acordare a certificatului de membru al CMR, sens în care în Monitorul Oficial 542 din 19 iulie 2016 a fost publicată Decizia CMR nr. 16/2016. Prevederile sale intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cui i se acordă certificatul de membru al CMR?

Regula este că profesia de medic se exercită în România pe baza certificatului de membru al CMR. Certificatul se acordă, la cerere, celor care îndeplinesc cumulativ anumite condiții: dețin un titlu oficial de calificare în medicină, nu sunt nedemni sau incompatibili, sunt apți din punct de vedere medical să exercite profesia de medic, nu au întrerupt exercitarea profesiei pe o perioadă mai mare de 5 ani sau au obținut diploma de licență în ultimii 5 ani.

În momentul în care este primit în rândul membrilor CMR, medicul va depune jurământul profesional.

În baza căror acte se eliberează acest certificat?

 Medicii care au titlu profesional vor depune în vederea eliberării acestui certificat o cerere, o copie de pe actul de identitate, copie legalizată a diplomei de absolvire a facultății, copie de pe titlul de calificare în profesia de medic, dovada că a exercitat profesia de medic în ultimii 5 ani, cazierul judiciar sau certificatul de probitate profesională eliberat de statul membru de origine sau de proveniență, certificatul de sănătate tip A5 cu viza medicului psihiatru, declarație că nu este într-o stare de incompatibilitate sau nedemnitate, copie a certificatului de căsătorie (dacă este cazul) și chitanța ce atestă plata taxei de înscriere.

Medicii rezidenți vor depune actele de mai sus fără copia de pe titlul de calificare în profesia de medic și dovada că a exercitat profesia de medic în ultimii 5 ani, în schimb vor atașa carnetul de medic rezident completat și ștampilat.

Absolvenților facultăților de medicină care au finalizat pregătirea în rezidențiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, li se eliberează certificatul de membru în baza acelorași acte ca cele depuse de medicii rezidenți, dar, în loc de carnetul de medic rezident, vor depune dovada finalizării pregătirii în rezidențiat.

În momentul în care primește acest certificat de membru, medicul semnează într-un registru ținut de colegiul teritorial ale CMR în a cărui rază își au domiciliul/reședința sau locul de muncă/unitatea unde vor lucra medicii solicitanți.

Când se eliberează un nou certificat de membru?

Știrile juridice arată că, dacă certificatul de membru nu mai corespunde nivelului de pregătire și titlului de calificare profesională, titularul va solicita eliberarea unui nou certificat de calificare conform noii sale calificări profesionale superioare dobândite. Dacă sunt efectuate studii complementare, fiecare mențiune se va face pe baza atestatelor care certifică dobândirea lor de către medicul solicitant.

Rețineți că, dacă medicul își întrerupe activitatea sau se află într-un caz de incompatibilitate pe o durată mai mare de 5 ani, i se va elibera un certificat de membru sau se va viza cel existent doar după ce va efectua un stagiu de readaptare profesională și atestare a competenței profesionale.

Dacă medicului i se modifică datele personale ca urmare a schimbării numelui, i se va elibera, la cerere, un nou certificat de membru. Dacă acest certificat este pierdut, furat sau deteriorat, se va elibera un duplicat.

Certificatul de membru trebuie avizat anual

 Avizarea anuală se face în baza asigurării de răspundere civilă pentru perioada supusă avizării. În situația medicilor pensionari se va depune certificatul de sănătate și dovezile de acumulare a minimum 40 de credite de Educație Medicală Continuă (EMC).

Regula este că odată cu avizarea, este actualizat și dosarul profesional al medicului cu privire la locul unde și-a desfășurat activitatea profesională în anul anterior și la punctajul profesional acumulat în acest interval de timp. Medicul are obligația de a depune copii ale certificatelor obținute și o adeverință de la angajator care să certifice că este angajat pe funcția de medic.

În ce situații certificatul de membru CMR își pierde valabilitatea?

Știrile juridice arată că acesta își pierde valabilitatea la data încetării calității de membru a titularului. Dacă medicului i s-a retras calitatea de membru al CMR cu titlu de sancțiune, atunci are obligația de a preda certificatul la colegiul emitent  pentru a fi anulat.

Rețineți că în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a acestei decizii, toate certificatele de membru vor trebui preschimbate.

Sănătatea, încotro?

Stăm și privim neputincioși cum ne pleacă medicii să lucreze în afara granițelor țării și ne lamentăm fără să căutăm soluții pentru a putea stopa acest fenomen în continuă creștere, gândindu-ne că „orice soluție am găsi, aceasta ridică noi probleme.” (Murphy).

Până la urmă, „nu există eșecuri, doar soluții fără răspuns.” (Andronic Alexandru).