Posibilitatea înfiinţării unui fond special pentru primăriile mici care nu pot lua bani de la bănci


imagesGuvernul analizează posibilitatea de a înfiinţa unui fond de investiţii care să pună la un loc bani europeni, din bugetul de stat şi ai primăriilor, plus fonduri private, cu scopul finanţării programelor de termoizolare a locuinţelor. Astfel, principalul benificiar ar fi primăriile mici care întâmpină dificultăţi în accesarea finanţărilor bancare pentru ameliorarea fondului locativ din localităţile pe care le gestionează.

În Strategia Naţională de Locuire se menţionează că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) analizează în prezent, cu susţinearea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi al consultanţilor, modele de finanţare a programelor de termoizolare.

De asemenea, un model de finanţare analizat de MDRAP este atragerea unor fonduri paralele de la FEDR şi de la bugetul de stat pentru a acoperi contribuţia autorităţii centrale în programul de termoizolare a locuinţelor (60%). Totodată, la acestea se adaugă accesarea unor credite bancare pentru a acoperi contribuţia asociaţiilor de proprietari şi a primăriilor.