Persoanele înregistrate în scopuri de TVA pot alege altă perioadă fiscală! În ce condiții?


tva laincasare
Regula instituită de Codul fiscal este că persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și care realizează sau intenționează să realizeze o activitate economică ce implică operațiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere și/sau operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, are obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA.

Acest lucru trebuie realizat înainte de derularea acestor operațiuni dacă declară că va realiza o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 220.000 lei sau declară că va realiza o cifră de afaceri sub pragul de 220.000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.

În plus, dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire de 220.000 lei și optează pentru aplicarea regimului normal de taxă sau dacă efectuează operațiuni scutite de taxă și optează pentru taxarea acestora, are obligația de a se înregistra în scopuri de TVA.

La fel, persoana impozabilă care are sediul activității economice în afara României, dar este stabilită în România printr-un sediu fix, este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA înaintea primirii serviciilor dacă va primi pentru sediul fix din România servicii pentru care este obligată la plata TVA (dacă serviciile sunt prestate de o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru) sau înainte de prestarea serviciilor dacă va presta acele servicii la sediul fix din România pentru un beneficiar persoană impozabilă stabilită în alt stat membru care are obligația de a plăti TVA în alt stat membru.

Se va înregistra în scopuri de TVA înainte de realizarea operațiunilor și persoana impozabilă nestabilită în România și neînregistrată în scopuri de TVA în România care dorește să efectueze o achiziție intracomunitară de bunuri pentru care este obligată să achite TVA sau să efectueze o livrare intracomunitară de bunuri scutită de taxă.

Rețineți că persoana impozabilă stabilită în UE, dar nu în România, care are obligația de a se înregistra în scopuri de TVA în România poate să îndeplinească acest lucru prin desemnarea unui reprezentant legal. La fel persoana impozabilă nestabilită în UE care are obligația de a se înregistra în scopuri de TVA în România are obligația de a se înregistra prin desemnarea unui reprezentant fiscal.

Prin Ordinul ANAF 2037/2016 legiuitorul a reglementat procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial 534 din 15 iulie 2016 și a intrat în vigoare chiar de la data publicării.

Ce acte se depun pentru modificarea perioadei fiscale?

Știrile juridice prevăd că persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita utilizarea altei perioade fiscale decât luna sau trimestrul, adică: semestrul calendaristic dacă efectuează operațiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru sau anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operațiuni impozabile doar pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.

Cei interesați vor depune o cerere în acest sens la organul fiscal în a cărui rază teritorială își au domiciliul fiscal sau în a cărui evidență fiscală sunt înregistrați. Noutățile legislative au stabilit că pentru a utiliza ca perioadă fiscală semestrul sau anul calendaristic, cererea justificată va fi depusă la organul fiscal până la 25 februarie a anului în care se exercită opțiunea.

La cerere se vor atașa acte din care să rezulte activitatea desfășurată și periodicitatea: declarație pe propria răspundere privind activitatea efectiv desfășurată, balanțele de verificare întocmite pentru anul anterior, contracte, comenzi, jurnalul de vânzări întocmit pentru anul fiscal anterior și alte documente relevante.

În cât timp este soluționată cererea și emisă decizia?

Cererea va fi soluționată în termen de 45 de zile de la înregistrare. Dacă pentru a lua o decizie sunt necesare informații suplimentare relevante, organul fiscal va solicita contribuabilului, în scris, să le prezinte. În acest caz, termenul inițial va fi prelungit cu perioada cuprinsă între data solicitării și data primirii documentelor solicitate, dar nu mai mult de două luni.

Cererea este analizată și se întocmește un referat prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii. În baza referatului de analiză este întocmită decizia prin care se admite sau se respinge cererea sa, decizie care este comunicată persoanei impozabile.

Dacă se emite o decizie de aprobare a perioadei fiscale pentru TVA, o copie a deciziei se va transmite compartimentului cu atribuții în gestionarea Registrului contribuabililor care va opera modificarea în vectorul fiscal al persoanei impozabile. Împotriva deciziei se poate formula contestație în termen de 45 de zile de la comunicare.

Rețineți că perioada fiscală aprobată este valabilă începând cu termenele de declarare și plată următoare datei comunicării deciziei privind perioada fiscală pentru TVA și se menține pe durata păstrării condițiilor prevăzute de lege.

Atunci când se modifică condițiile care au stat la baza aprobării perioadei fiscale prin decizie, persoana impozabilă are obligația de a anunța în scris organul fiscal competent, prin completarea unei declarații de mențiuni, în vederea actualizării vectorului fiscal pentru TVA.

Când se anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA?

Acest lucru se întâmplă dacă persoana înregistrată în scopuri de TVA este declarată inactivă, dacă a intrat în inactivitate temporară înscrisă la registrul comerțului, dacă asociații/administratorii sau persoana impozabilă însăși au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni. De asemenea, se va proceda la anularea înregistrării dacă persoana înregistrată în scopuri de TVA nu a depus niciun decont de TVA pentru 6 luni consecutive dacă are perioada fiscală luna calendaristică și pentru două trimestre calendaristice consecutive dacă are ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic.

În loc de concluzii

Cunoscând prevederile legale în materie de TVA poți evita aplicarea unor sancțiuni și poți decide dacă este mai avantajos să soliciți utilizarea unei alte perioade fiscale decât cea aleasă inițial.