Modificări privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare


semndocMinisterul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică Proiectulul de Lege pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare.

Printre schimbările preconizate prin proiectul de act normativ se numără:
– actualizarea atribuţiilor şi competenţelor Direcţiei Generale de Paşapoarte şi ale serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple în acord cu actele normative în vigoare în materia eliberării paşapoartelor simple electronice şi a paşapoartelor simple temporare;
– completarea atribuţiilor Direcţiei Generale de Paşapoarte în privinţa îndeplinirii funcţiei de Autoritate naţională de certificare pentru semnătură (CSCA) şi de Autoritate naţională de certificare pentru verificare (CVCA) şi în materia cooperării cu instituţii similare ale statelor membre UE, în calitate de punct naţional unic de contact (SPOC) şi cu Organizaţia Aviației Civile Internaţionale, în calitate de operator al directorului naţional de chei publice (N-PKD), în vederea asigurării securităţii documentelor de călătorie electronice;
– completarea atribuţiilor Direcţiei Generale de Paşapoarte cu responsabilităţi în materia stabilirii şi actualizării elementele de securitate cuprinse în paşapoartele simple electronice şi paşapoartele simple temporare, în acord cu reglementările europene şi internaţionale în materie; ş.a.

De asemenea, mai sunt introduse unele prevederi referitoare la stabilirea taxelor pentru furnizarea datelor din RNEPS şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti.