Comisia Europeană a emis un aviz motivat pentru traficul de patrimoniu


UE
România nu a comunicat Comisiei Europene transpunerea integrală în legislația națională a noii directive referitoare la obiectele culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE și are la dispoziție două luni pentru a notifica transpunerea completă a acestor norme.

România este unul dintre cele 8 state membre care a primit un aviz motivat în legătură cu transpunerea noii directive referitoare la obiectele culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE. Traficul ilegal de bunuri culturale este o problemă care afectează toate țările UE“, se arată în comunicatul CE.

CE precizează că Directiva 2014/60/UE are ca obiectiv concilierea principiului fundamental al liberei circulații a mărfurilor cu protecția bunurilor aparținând patrimoniului național. Ea contribuie la reducerea exodului ilegal de bunuri culturale și le permite țărilor UE să ceară mai ușor restituirea bunurilor aparținând patrimoniului național, care sunt adeseori importante pentru identitatea lor națională.