Comisionul de administrare a creditului, exceptat de la controlul caracterului abuziv


download (3)Prin Decizia civilă nr. 445/6 iulie 2016, Tribunalul Suceava apreciază că prin apelul formulat de către apelantul pârât, sentința apelată a fost criticată pentru nelegalitate și netemeinicie, susținându-se că comisionul de administrare a creditului, este exceptat de la controlul caracterului abuziv, conform art. 4 alin. 6 din Legea nr. 193/2000, întrucât clauzele cu privire la aceste elemente ce definesc obiectul principal al convenției de credit, sunt exprimate fără echivoc, în mod clar.

Astfel, referitor la comisionul de administrare, amintim că, conform art. 4.1., clientul este obligat să achite comision de administrare lunară a creditului de 0,45% aplicat la valoarea soldului creditului.

Prin urmare, art. 4 alin. (6) din Legea nr. 193/2000 transpune art. 4 alin. (2) din Directiva nr. 93/13 și stabileşte că evaluarea naturii abuzive a clauzelor nu se asociază cu definirea obiectului principal al contractului, nici cu calitatea de a satisface cerințele de preț și de plată, pe de o parte, nici cu produsele și serviciile oferite în schimb pe de alta parte, în măsura în care aceste clauze sunt exprimate într-un limbaj ușor inteligibil.