Aprobarea Scutului de confidențialitate UE-SUA


ap-2014-2020.1Comisia Europeană a adoptat Scutul de confidențialitate UE-SUA, care protejează drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor din UE în cazul în care datele lor cu caracter personal sunt transferate către Statele Unite. De asemenea, cadrul prevede claritate juridică pentru întreprinderile a căror activitate se bazează pe transferuri transatlantice de date.

Principiile pe care se bazează Scutul de confidențialitate UE-SUA sunt:

  • obligații stricte pentru întreprinderile care lucrează cu date: în cadrul noului sistem, Departamentul de Comerț al SUA va realiza actualizări și verificări periodice privind întreprinderile participante, pentru a se asigura că acestea respectă normele acceptate în mod voluntar.
  • garanții clare și obligații de transparență privind accesul guvernului SUA: Statele Unite au oferit UE asigurarea că accesul autorităților publice la date în scopuri legate de aplicarea legii și de securitatea națională va fi supus unor limitări, garanții și mecanisme de supraveghere clare.
  • o protecție eficace a drepturilor individuale: orice cetățean care consideră că datele sale cu caracter personal au fost folosite în mod necorespunzător în cadrul Scutului de confidențialitate va beneficia de mai multe mecanisme accesibile și abordabile de soluționare a disputelor.
  • un mecanism de reexaminare anuală comună: mecanismul va monitoriza funcționarea Scutului de confidențialitate, inclusiv angajamentele și asigurarea cu privire la accesul la date în scopuri legate de aplicarea legii și de securitatea națională.