MMAP a elaborat Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine


paduri
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că MMAP creează cadrul legal de inventariere şi punere sub protecţie a tuturor pădurilor virgine din România, odată cu semnarea Ordinului de Ministru care va reglementa acest aspect.

Încă de la preluarea mandatului mi-am dorit să văd în teren o pădure virgină, tocmai pentru că pe teritoriul României se regăseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din Europa, dar şi pentru că multe dintre ele nu au încă un regim corespunzător de protecţie. Am cerut Departamentului de păduri din Ministerul Mediului să-mi propună soluţii pentru punerea sub protecţie a tuturor pădurilor virgine care încă mai există în România (…) Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că astăzi, am semnat Ordinul de Ministru prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – România creează cadrul legal de inventariere şi punere sub protecţie a tuturor pădurilor virgine din România (…)“, a precizat, la 13 iulie, Paşca Palmer.

Constituirea şi actualizarea permanentă a Catalogului se va face de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, un astfel de document fiind de interes public, şi se va publica pe pagina de internet a respectivei entităţi.

La 24 mai, MMAP a supus în dezbatere publică proiectul de Ordin privind constituirea Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România.

Potrivit datelor prezentate de Romsilva, în România se estimează că sunt în jur de 200.000 – 300.000 de hectare cu păduri virgine, suprafeţe care trebuie, însă, verificate prin prisma indicatorilor stabiliţi de către autoritate.