Instrumente financiare noi pentru investițiile din fondurile ESI


ap-2014-2020.1În vederea simplificării accesului la finanțare al întreprinderilor noi și al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbană, Comisia Europeană a adoptat două instrumente financiare noi pentru investițiile din fondurile ESI.

Reprezentanța Comisiei Europene în România precizează că instrumentele financiare „gata de utilizare” au fost proiectate să favorizeze utilizarea sprijinului financiar reînnoibil de către statele membre în defavoarea granturilor tradiționale și să combine resurse publice și private.

Astfel,  cele două instrumente noi lansate sunt:

• Un mecanism de co-investiții care să ofere finanțare pentru întreprinderi noi și IMM-uri. Acest ajutor le va permite să-și dezvolte modelele de afaceri și să atragă finanțări suplimentare printr-un program de investiții colective gestionat de un intermediar financiar principal.

Fondurile de dezvoltare urbană vor susţine proiecte urbane durabile, în domeniul transportului public, al eficienței energetice sau al regenerării zonelor urbane. Proiectele trebuie să fie viabile din punct de vedere financiar și să facă parte dintr-o strategie de dezvoltare urbană integrată și durabilă.