Discuţiile privind renunţarea la vize pentru Canada se vor relua în septembrie


viza
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ioan Dragoş Tudorache, împreună cu comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, au participat la Bruxelles, la întâlnirea cu ministrul canadian pentru migraţie, refugiaţi şi cetăţenie, John McCallum. În cadrul întâlnirii a fost pusă în discuţie tema politicii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene.

Am reiterat poziţia exprimată de premierul Dacian Cioloş în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, şi anume că România doreşte să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic şi comercial UE-Canada, însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată. Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri şi servicii între UE şi Canada ar fi golită de sens pentru cetăţenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricţionat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înţeles de partea canadiană“, a declarat Ioan Dragos Tudorache.

Am convenit cu ministrul McCallum să reluăm discuţiile după ce guvernul canadian îşi reia activitatea, în luna septembrie, şi avem speranţa ca o decizie privind ridicarea vizelor să urmeze curând după aceea“, a mai adăugat Ioan Dragoş Tudorache.