Categories
Financiar bancar Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Firmele vor putea retrage mai mulţi bani de la bancă

download (31)

Retragerile de numerar din bancă, efectuate de operatorii economici, nu vor mai fi plafonate la 10.000 de lei zi, atât timp cât plăţile se fac către persoane fizice, stabileşte un proiect de act normativ adoptat marţi de Guvern şi care, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de act normativ adoptat de Executiv va modifica Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, act normativ care plafonează în prezent, la 10.000 de lei pe zi, toate tranzacţiile în numerar efectuate între firme şi persoane fizice.

Prin urmare, orice entitate, cu sau fără personalitate juridică (SRL, PFA, II/IF) va putea retrage din contul deschis la bancă o sumă mai mare de 10.000 de lei/zi, atât timp cât plata în numerar va fi efectuată către o persoană fizică şi reprezintă contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, conform legii.

Trebuie să avem în vedere că plafonul-limită de 10.000 de lei pe zi nu se va aplica într-o anumită situaţie şi anume, la retragerea de numerar din conturi bancare în scopul plăţilor efectuate către persoanele fizice, astfel încât posibilitatea unor entităţi de a achiziționa bunuri/servicii de la diverse persoane fizice să nu mai fie limitată.