Proiect: Modificări la pensia de serviciu în învăţământ


pensie
În următoarea sesiune parlamentară, ce va începe în luna septembrie, plenul Senatului va supune la vot proiect de lege care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice din învăţământ, reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

Iniţiativa legislativă are drept obiect de reglementare acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani, în învăţământ, la împlinirea vârstei de pensionare, a unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

Comisia de învăţământ a dat un raport de admitere cu amendamente. Astfel, potrivit amendamentelor aduse propunerii legislative, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază, de care beneficiază personalul didactic aflat în activitate.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu, calculat conform prezentei legi, este mai mic decât al pensiei din sectorul public, se acordă cuantumul cel mai avantajos.

De asemenea, un alt amendament prevede că la decesul susţinătorului, soţul/soţia şi copiii în vârstă de până la 16 ani sau dacă continuă studiile până la 26 de ani, beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de lege, privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată, sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz.