Categories
Pensii Ştiri

Legea pensiilor speciale va fi discutată de Curtea Constituţională pe 20 iulie

images (34)

Curtea Constituțională a României discută în 20 iulie sesizarea Guvernului referitoare la legea privind pensiile speciale.

Sesizarea Executivului se referă la excepția de neconstituționalitate a prevederilor din Legea de modificare și completare a Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali.

Chiar premierul a afirmat faptul că: “Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională, chiar azi am semnat. (…) Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Și, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivității, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menținute în lege, sunt constituționale“.

După aprobarea acestei modificări numeroase voci au contrazis această decizie. Mai multe mitinguri au fost organizate pentru a atrage atenţia asupra neconstituţionalităţii acestei legi. Iar impactul bugetar al aplicării legii în forma actuală adoptată de Parlament este în jur de 400 de milioane de lei pe an, bani care ar putea fi folosiţi în cu totul altă direcţie care să justifice cheltuirea lor. Aşteptăm cu interes decizia şi motivarea Curţii care sperăm să pună capăt acestei ambiguităţi legislative.